Bizimle iletişime geçin

Köşe Yazıları

Permakültürün teorisini ve uygulanmasını yaşayarak öğrendik

Yayınlanma

Tarih

Geçen hafta TÜBİTAK 4004 proje yürütücülüğünü Sorgun Bilim ve Sanat Merkezi Müdürlüğünün yaptığı, benimde uzman olarak görev aldığım “Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Permakültür Felsefesiyle Doğada Öğreniyorum” isimli projenin eğitimi verimli bir şekilde tamamlandı. Eğitim kaplıcaları ve kömür ocakları ile ünlü Sorgun ilçesinde Safa Termal otelde yapıldı. Açılışta Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ ve Sorgun’un önemli protokol üyeleri hazır bulundu. Açılış konuşmalarında yaşanabilir bir dünya için permakültür felsefesinin sağlıklı ve kaliteli yaşama etkisinin ne kadar önemli olduğu vurgulandı.

Yıllardır permakültür eğitimlerini bende çok merak ediyordum ve eğitim esnasında tüm etkinliklere katılmaya çalıştım ve kendimce de bir şeyler yapma telaşında idim.

Permakültüre burada kısaca bir parantez açmam gerekmektedir. Çünkü ileride çok daha önemli olacak ve sağlığımız için kendimiz bahçemizde permakültürü uygulamak zorunda kalacağız. Permakültür ismini ilk gündeme taşıyan kişi Bill Mollison.  Bir Tasarımcı Elkitabı adlı eserinde permakültürü şöyle tanımlıyor: Permakültür, doğal ekosistemlerin çeşitliliğine, istikrarına ve esnekliğine sahip olan tarımsal olarak üretken ekosistemlerin bilinçli tasarımı ve bakımlarının sağlanmasıdır. Üzerinde yaşayan insanlar ile arazinin gıda, enerji, barınak ve diğer maddi ve manevi ihtiyaçları sürdürülebilir bir şekilde karşılayan ahenkli bütünleşmeleridir. Sürdürülebilir tarım olmaksızın istikrarlı bir sosyal düzen mümkün değildir.

Bill Mollison permakültürün etik ilkelerini de şöyle sıralamaktadır:

– Yeryüzüne Özen Gösterme; bütün yaşam sistemlerinin, canlı cansız bütün varlıkların devamı ve çoğalması için gerekli koşulları sağlama.
– İnsanlara Özen Gösterme; insanların gıda, barınak, eğitim, tatmin edici iş ve keyifli insan ilişkilerine sahip olarak sağlıklı bir şekilde var olmaları için gerekli kaynaklara ulaşmalarını sağlama.
– Nüfus ve Tüketime Sınır Getirme; kendi ihtiyaçlarımızı kontrol altına alarak, yukarıdaki ilkeleri desteklemek için kaynak ayırabiliriz. Zaman, para veya enerji cinsinden olabilecek bu kaynakları birinci ve ikinci ilkelerin gerçekleştirilmesinde kullanabiliriz.

Proje eğitiminde, hem kültürel hem de sportif etkinlikler de bu proje eğitimi boyunca ihmal edilmemişti.

Tanışma ve bilgilendirme etkinlikleri son derece verimli geçmiş ve tüm katılımcılar arasında sıcak bir ortam oluşuvermişti. Farklı üniversitelerden gelen hocaların kendi alanları ile ilgili sunumları dinlenmeye değerdi.

Permakültür tasarım etkinliklerine ise ayrı bir başlık açmak gerekiyor. Hem teorik bilgiler verildi hem de uygulamalı olarak bizlere öğretildi.

Bitki spiralli atölye çalışması, yükseltilmiş sebze yatağı, kompost ve solucan gübresi yapımını uzman hocalarımız bizlere uygulamalı olarak öğrettiler. Uzun zamandır elime kürek almamıştım, el arabası ile toprak da taşımamıştım. Ama hani derler ya “çalışarak ve uygulayarak öğrendik” aynen öyle de oldu. O an hiç yorulduğumu hissetmiyorum, akşamı ise söylemeyim.

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gedikhasanlı Bilal Şahin Uygulama ve Araştırma İstasyonunda ise direk doğal domateslerin, elmaların ve armutların tadına baktık. Çok güzel bir uygulamalı bahçe yapılmış. Emeği geçen hocalarımıza ve oradaki emektarlara çok teşekkür ediyorum. Yozgatlı iş adamı Bilal Şahin ağabeyin orada bile yapmış olduğu bir yatırımını, desteğini ve hibelerini görmek müthiş bir duygu. Ne kadar teşekkürlerimizi belirtsek azdır.

2 gün boyunca Çekerek Bilim Merkezinin imkânlarını kullandık ve oradaki hocaların ve görevlilerin sıcak iletişimleri bizleri gururlandırdı. Hayatımda ilk defa rafting yapmanın verdiği hazzı ise anlatamam ancak yaşamak lazım. Burada Cumhurbaşkanı yardımcısı ve hemşerimiz Sayın Fuat Oktay’ın Çekerek ilçemize yaptıkları için de ayrıca çok teşekkür ederim. Bu Bilim Merkezi, Rafting parkuru ve diğer yapılmış projeler ileride ki faaliyetler ile inanılmaz derecede bu bölgeye hizmet edecektir. Her gün ziyaretçi akınları yaz sezonunda başlamış. Okullar açılınca oradaki yoğunluğu sizler de tahmin edersiniz artık.

Yozgat ili katı atık bertaraf tesislerini gezerken de gurur duydum. Bu müthiş tesis Türkiye’nin ilk sekizine giren modern bir tesismiş. İnşallah ileride tam randımanlı çalışır ve Türkiye’nin atık problemlerinin çözümüne yardımcı olur da geleceğimiz daha bir temiz hale gelir. Bizleri tesislerde ağırlayan ve tesisleri gezdirip bilgiler veren Ayça Durak Yılmaz, Ahmet Fidan ve Nurdan Taşarsu arkadaşlarımıza ilgi ve alakalarından dolayı çok teşekkür ederim.

Yozgat’taki müze ve konaklar ise ayrı göz kamaştırıcı yerler. Eminim Yozgat’a geldiğinizde bu konakları gezersiniz ve o mistik havayı teneffüs edersiniz. Bu konakları bizlere hazırlayanlara da minnettarız.

Sorgun Bilim ve Sanat Merkezi müdürü Yusuf Ünal, proje yürütücüsü Merve Şirin, uzmanlar Tuba Delice, Gülhanım Çelik mükemmel bir şekilde bu proje eğitimini ve programı hazırladıkları için çok teşekkür ederim. Genç ve dinamik öğretmenlerimizin gelecekte çok daha başka başarılara imza atacaklarına eminim. Sorgun İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Öcal’da proje boyunca ilgi ve alakasını ihmal etmedi, ona da şükranlarımızı sunarız.

Eğitmen olarak görev yapan ve farklı üniversitelerden gelen Prof. Dr. Gürkan Semiz, Prof. Dr. Mustafa Metin, Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, Prof. Dr. Osman Tugay, Doç. Dr. Cennet Yaman, Öğr. Gör. Selcan Özyalın, öğretmenlerimiz Sedat Toy ve Macide Işık hocalarımıza proje eğitiminde gösterdikleri özverili sunumları için çok teşekkür ederim. Her biri alanlarında ve sunumlarında oldukça başarılı idiler.

Katılımcı öğretmenlerimizi de yaz tatillerini bölüp bu eğitimlere katıldıklarından dolayı tek tek kutlarım.

Okumaya devam et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazıları

Sarılma ya da kendini iyi hissetme hormonu: Oksitosin

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Bir seçim sürecini daha atlattık, çok şükür. Üzülenler ve sevinenlerin iç içe olduğu anlara tanıklık ediyoruz.

Hayatım boyunca görev değişikliklerinde basının önünde yapılan törenlere çok anlam veremedim. Üzüntülü bir insanı toplum önünde uğurlamak hiç te hoş bir şey değil.

Düşünsenize zaten bir seçimi kaybetmişsiniz ve o kadar kalabalığın sizi uğurlaması, kazanan kişi ve etrafındakilerinin alaycı bakışları arasında kendi arabanıza binmeniz, nasıl bir iç âleminizde yankılar uyandıracaktır, düşünemiyorum bile.

Ülke olarak zaten bürokrasiye, protokole, şana, şöhrete, makam arabalarına çok önem veren bireyleriz.

Normal hayata dönerken çok zorlanacaklarına da eminim.

Gerçi diyebilirsiniz, buna katlanmak ta bir erdemliktir.

Keşke o erdemi gösterebilsek, zaten şan ve şöhrete de bu kadar düşkün olmayız demektir.

Seçim bitti artık. Şu an için sadece ülkemize ve halkımıza yapılacak hizmetlere odaklanmak gerekiyor.

Verilen vaatlerin yapılması ve uygulanabilir hale getirilmesi en büyük heyecan olmalı.

Ama sosyal medyada bazı insanlar karşı tarafa verilen oyları hainliklerle suçlamaya başlamışlar bile.

Öyle olmamalı,

Ülkemizin güçlü bir kurumsal yapısı olursa zaten hiçbir kimse bu ülkeye hainlik yapamaz. Akılından bile geçirmemeli.

Ben aslında çok farklı bir konuya temas edecektim ama konu nereden nereye geldi.

Konumuz karamsarlık ya da insanların birbirini sevmemeye başlaması. Şefkatsiz bir nesilin ortaya çıkması.

Yani

Sarılma ya da kendini iyi hissetme hormonumuz oksitosinin değerinin düşük olması. Yani Allah’ın bir lütfu olan hipotalamus tarafından üretilen ve fiziksel olarak şefkatli olduğumuz zaman salınan oksitosin hormonumuzu güçlendirmemiz gerekiyor.

Aslında oksitosinin salgılanması çok basit.

Şefkatli olmak ve sarılmak. Bu sağlığınızı da olumlu etkiler.

Kadınlarda oksitosin hormonu erkeklere göre ise daha yüksektir. Kadınlarımız daha şanslı yani. İdareciliklerinde de genelde şefkat kahramanlıkları daha bir ön plana çıkıyor.

Bırakalım artık seçim sürecini.

Hadi sarılalım ve şefkatle birbirimizi kucaklayıp oksitosin hormonunu salgılayarak ülkemize hizmet etmeye ve neşeli bir hayat sürmeye devam edelim.

Okumaya devam et

Köşe Yazıları

Sonunda Küresel İklim Çekirgeleri de Çıldırttı!

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Geçen gün Anadolu ajansında Science Advance dergisindeki bir makalenin 15 yıllık çalışmalarının anlatıldığı bir haber vardı.

Okudukça şok oluyorsunuz.

1985-2020 yılları arasındaki çöl çekirge istilalarını incelemişler. 48 ülkeyi ele almışlar ama en fazla Fas, Kenya, Nijer, Yemen ve Pakistan’ın etkilendiğini görmüşler. Çekirge sürülerinin yüz binlerce dönüm araziyi talan ettiğine şahit olmuşlar.

Araştırmacıların çöl çekirgesi istilasının hava sıcaklığına, toprağın nemine, yağış miktarına ve rüzgâra bağlantılı olduğunu tespit etmeleri gerçekten de çok ilginç. Yani çorak bölgelerin ani ısı değişiklikler yaşaması ve ani yağmur yağışları ile çekirge sayısının etkilendiği vurgusunu yapmışlar.

Eninde sonunda bu istilanın Batı Avrupa ve Batı Orta Asya’ya geleceğini belirtmişler.

Haberde Dünya Bankası; 2003-2005 yıllarında Batı Afrika bölgelerindeki çekirge istilasının 225 milyar dolar gibi büyük akademik kayıplara neden olduğunu açıklanmış.

Düşünsenize şuursuzca etrafımızı kirletmemiz sağlığımızı sadece sağlığımızı bozmuyor, ekonomimizi de felç ediyor.

Yıllardır söylüyorum. Plastiğin vermiş olduğu kirlilik sonucu karbon döngüsü ile karbondioksit salınımını tetikliyor diye.

Geri dönüşüm ünitelerimiz yetersiz, insanlar hala çevresini kirletiyor. Resmi kurumlar kirliliği önleme konusunda etkisiz ya da bilinçsiz.

Sokaklarda gezdiğiniz zaman her yerde gözünüzü acıtan nahoş bir kirlilik ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz.

Fosil yakıtlarımızdan hala sera gazları bol miktarda salınıyor.

Orman tahribatını önlemede yetersiz kalıyoruz.

Endüstriyel faaliyetler sonucu açığa çıkan gazlar havamızı kirlettikçe kirletiyor.

Tarım topraklarımız verimsizleşmiş.

Su kaynaklarımız azalmış.

Tüm dünyada bu problemler gün geçtikçe de artmaya devam ediyor.

Önlemler konusunda yetersiz kalıyoruz.

Çevreye verdiğimiz zararlar küresel iklimi de ekliyor.

Şubat ayında günlük güneşlik bir hava var.

Kar ve yağmur yağışları yetersiz.

Dünyamız ısındıkça ısınıyor.

Sonunda küresel iklim değişikliği çekirgeleri de çıldırtmış.

Sırada ne var acaba?

Kaynak

https://www.aa.com.tr/tr/gundem/arastirma-iklim-degisikliginin-getirdigi-dengesiz-hava-kosullari-cekirge-istilalarini-artiracak/3138108#

Okumaya devam et

Köşe Yazıları

Bazen de hayatı yavaşlatmalı mı ki insan?

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Amerika’da üniversiteleri ziyaret ettiğim zamanlarda bir üniversitedeki hoca ile görüşme talep etmiştim. Pazartesi günü müsait olup olmadığını sorduğum zaman hocanın “bugün golf maçım var hocam yarın görüşebilir miyiz” demesine çok şaşırmıştım.

Mesai saatlerinde bile kendisine zaman ayırıyordu. 

Bizim üniversitemizde birisi benden mesai saatlerinde randevu istese ve yurt dışından geldiğini de öğrensem en kısa zamanda randevu vermeyi kendime hep düstur edindim.   

Bırakın mesai saatlerini, mesai saatleri dışında bile akademik çalışmalarım hep dolu dolu geçti.

Hafta sonlarında da odamda çok olmuşumdur. 

Profesör olana kadar laboratuvardan hiç çıkmadım. Profesör olduktan sonra da yüksek lisans ve doktora öğrencilerimle akademik çalışmalarımı aksatmadan devam ettirdim. 

Bazen “hobileriniz nedir? hocam” sorusunu atlatmaya çalıştığım çok olmuştur. 

Doğru ya akademik çalışma yapmaktan başka hobilerimiz mi? Neler ki acaba?  

Bu soruya cevap vermem çok zor cidden. 

Bazen işlerim azaldığında kendimi boşlukta hissediyorum. 

Tatile çıktığımızda bile tarihi ya da doğal güzellikte olan yerlerin fotoğraflarını çeker ve gördüklerim ile ilgili köşe yazıları yazmaya çalışırım. 

Doğrumu yapıyorum bilmiyorum. 

Bazen iç alemimde kendimle hesaplaşıyorum.

Belki de sadece seyretsem ya da kendim için baksam. 

Ama yapamıyorum işte. 

Böyle alışmışım böyle de gidecek galiba. 

Kendimi değiştirebilir miyim diye sorgulamıyor da değilim hani. 

Böyle mi yetiştik dersiniz. 

Ortasını bir türlü bulamadık mı ya da. 

Bir kısmımızın özgeçmişleri tertemizken bazılarımızın da yaptıkları sayfalara sığmıyor. 

Belki de bu uçurum yapılan çalışmalara veya işlere önem verilmemesinden. 

Ya da değerler çakışması var.

Hatta liyakat kavramını unutmuşluk var.

Sizin daha da açabileceğinize eminim tabi ki…

Bu durumlar da uçurumların artmasına neden oluyor. 

Bende abarttığımı biliyorum. 

Bazen de hayatı yavaşlatmalı mı ki insan. 

Diye düşünmüyor da değilim. 

Siz ne düşünüyorsunuz. 

Okumaya devam et

Trendler

Prof. Dr. Hamdi Temel © 2020 Tüm hakları saklıdır. Site içerisindeki yazıların izinsiz ve kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır.

Toplam Ziyaretçi Sayısı

maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş