Bizimle iletişime geçin

Haberler

Dicle Üniversitesinde bordan yarı sentetikli el yumuşatıcı krem üretildi

Yayınlanma

Tarih

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel, doktora öğrencisiyle bor madeni üzerinde yaptığı çalışmalarla yarı sentetikli bor türevli el yumuşatıcı krem üretti.
Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel,  AA muhabirine, ikinci doktorayı yapmaya karar verdikten sonra uzmanlık alanının Türkiye’yi ilgilendiren bir konu olduğu için bor bileşikleriyle çalışmaya karar verdiğini söyledi.
Bazı bilim adamlarının bor için “sanayinin tuzu” ifadesini kullandığını, kendisinin de bu madeni “rüya element” olarak nitelendirdiğini belirten Temel, çok önemli olan bu elementin gübre, cam, enerji, ilaç ve kozmetik gibi birçok sektörde kullanım alanının olduğunu ifade etti.
Tez hocası olduğu doktora öğrencisi Metin Atlan‘ın hazırladığı tez ve kendisinin hazırladığı ikinci doktora teziyle yaptıkları çalışmalara değinen Temel, “Yapılan iki doktora çalışmasının sonucunda dünyada ilk defa yarı sentetik bor bileşiklerini yaptık. Bu bileşiklerde antioksidan özelliklerinin çok yüksek olduğunu ve canlı hücrelerini yok etmediğini yani toksik özelliğinin olmadığını gördük.” diye konuştu.
“Güzel sonuçlar elde ettik”
DÜ Eczacılık Fakültesi Araştırma Laboratuvarı’nda 4,5 yıldır bu konuyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini anlatan Temel, şunları söyledi:
“Bor bileşiklerini sentezledikten sonra geçtiğimiz uygulama alanında bor kremleri yaptık. Dünyada ilk defa yarı sentetikli bor türevli krem yaptık. Bunun hem dermatolojik hem de mikrobiyal uygulamalarına baktığımız zaman inanılmaz derecede güzel sonuçlar elde ettik. Özellikle insanların vücuduna faydalı olabilecek yarı sentetik maddeler yaptık. Elde ettiğimiz bor kremleri çok rahat kullanılabilecek.”
Dünyada bazı bilim adamlarının borun toksik özelliğinin fazla olduğu yönünde iddialarının bulunduğunu belirten Temel, bunun üzerine elde ettikleri bileşikler üstünde çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
“Canlı hücreler üzerine yaptığımız çalışmada elde ettiğimiz bor bileşiklerinin uygulamasında hiçbir canlı hücrenin ölmediğini gördük. Özellikle bizim boronik asit türevli bileşiklerimiz toksik değiller. Bunun çalışmasını yaparak ispatlamış olduk. Etkinliği yüksek dergilerde de bu konu ile ilgili makaleler çıkacak.” diyen Temel, Sağlık Bakanlığından onay alınmasının ardından ürettikleri kremlerin seri üretime geçilmesinin planlandığını anlattı.
“Boru çok aktif bir şekilde kullanmamız gerekiyor”
Çalışmalarıyla yara kremlerinde de çok güzel sonuçların elde edileceğine inandığını vurgulayan Temel, şu ana kadar fareler üzerinde yapılan çalışmalarda bu yöndeki sonuçların çok aktif olduklarını gördüklerini kaydetti.
Borun dünya rezervinin yüzde 73’ten fazlasının Türkiye’de bulunduğunu kaydeden Temel, şu bilgileri verdi:
“Bora çok önem vermemiz lazım. Bor enstitüleri kurulmuş. Bizim amacımız boru çok daha ileri boyuta götürmek. Bor üniversitesinin kurulması gerekiyor çünkü Türkiye’nin dünyada en gelişmiş ülke sayılmasının nedenlerinden birisi de bu bor olacaktır. Her bilim adamı, çalıştığında borun bir rüya element olduğunu görecek. Artık bir pik yapmamız lazım. Çok güzel projelerimiz var. Bunun yanında boru çok aktif bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Savunma sanayisinde, kozmetikte, ilaçta boru kullanmamız lazım. Bizim milli gelirimiz artacak, dışa bağımlılığımız azalacak, ihracatta çok iyi boyuta geleceğiz çünkü dünya rezervinin yüzde 73’ten fazlası Türkiye’de var.”

Okumaya devam et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haberler

Yozgat’ta öğrenciler mikroplastiklerin zararları konusunda bilgilendirildi

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde, Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu tarafından “Görünmeyen Tehlike Mikroplastikler” konulu konferans düzenlendi.

Okulun çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen etkinlikte, Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel konuşmacı olarak yer aldı.

Temel, konferansta, çevre kirliliği ve mikroplastiklerin canlı yaşamına etkilerine ilişkin sunum yaptı.

Plastiklerin, günlük yaşamda yoğun şekilde kullanılması nedeniyle mikroplastik oluşumuna yol açtığını anlatan Temel, “Damarlarımızda dolaşan kanda bile artık mikroplastikler yer almakta. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, mikroplastiğe maruz kalan hayvanların depresyon benzeri belirtiler gösterdiği ve sinir sistemi iletişiminde bozulmalar yaşandığı gözlemlendi.” diye konuştu.

Temel, plastik kullanımının azaltılması gerektiğine dikkati çekerek, “Bez ve kağıt torbaların kullanılması, plastik ambalajlara alternatiflerin tercih edilmesi gerekiyor. Aksi halde mikroplastikler, tüm canlılar için ciddi bir tehdit oluşturmaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin çevre bilinciyle ilgili düşüncelerini paylaştığı programda, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Fatih Şahin, Prof. Dr. Temel’e plaket takdim etti.

Okumaya devam et

Haberler

Bozok’tan Muş’a bilim yolculuğu: Prof. Dr. Hamdi Temel

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Muş Alparslan Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen ve geleneksel hale gelen “Çay Bahane Sohbetleri” farklı alanlardan uzmanları konuk ediyor.

87’ncisi düzenlenen “Çay Bahane Sohbetleri” projesinin konuğu Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hamdi Temel oldu.

“Plastik Hayatlar ve Kanser” başlığı altında öz bilgiler paylaşan Prof. Dr. Hamdi Temel, katılımcıların soruları ışığında öneri ve görüşlerini de aktardı. Mikroplastiklerin çevrede pek çok alanda bulunduğun değişik örneklerle anlatan Temel, plastik kullanımının insan sağlığı üzerindeki etkilerinden bahsetti ve özellikle kanserle olan bağlantılarına dair bilgiler aktardı.

Dijital ortamlarda da yayınlanarak halkın faydalanmasına fırsat verilen sohbet programında akademisyenlerin yanı sıra Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican’da katıldı ve verdiği bilgiler için Prof. Dr. Temel’e teşekkür etti.

Okumaya devam et

Haberler

Muş Alparslan Üniversitesi “Genç Ar-Ge Söyleşileri” ile Akademisyenleri Liselilerle Buluşturdu

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörlüğünün konuğu olarak şehirde bulunan gönüllü akademisyenler, Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen “Genç Ar-Ge Söyleşileri” ile ziyaret ettikleri okullarda 11 Nisan 2025 Cuma günü liseli gençlerle bir araya geldiler.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kenan Yıldırım’ın koordinasyonunda İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhammet Kurulay, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rahmi Ünal ve Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hamdi Temel ile Prof. Dr. Mustafa Böyükata tarafından verilen eğitim semineri niteliğindeki buluşmalarda Muş Alparslan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Salih Özer, Doç. Dr. Bayram Arıcı ve Dr. Öğr. Üyesi Adem Şehitoğlu konuklara eşlik ettiler.

Muş Anadolu Lisesi’nde Prof. Dr. Muhammet Kurulay “Yapay Zeka ve Öğretime Etkileri”, Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Prof. Dr. Rahmi Ünal “Eklemeli İmalat Teknolojilerinin Sürdürülebilirlik Açısından Önemi“, Muş Fen Lisesi’nde Prof. Dr. Hamdi Temel “Plastik Hayatlar ve Kanser” ve Muş Selahattin Eyyubi İmam Hatip Lisesi’nde Prof. Dr. Mustafa Böyükata “Araştırarak Gelişen Bir Genç Olmak” başlığı etrafında çalışmaları ve deneyimleri ışığında bilgiler paylaştılar.

Etkileşimli bir yolla gerçekleştirilen söyleşilerde gençlerin geleceğe ilişkin yön belirlemede faydalarına olacak ve daha nitelikli bir kariyer yolculuğuna yönelmelerini teşvik edecek öneriler de aktarılıp öğrencilerin sorularına cevaplar verildi.

Öğrencilerin yanı sıra öğretmenlerin de ilgi gösterdikleri etkinliklerle ilgili düşüncelerini paylaşan Muş Anadolu Lisesi Müdürü Remzi Sayılğan, Muş Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Erhan Subaşı, Muş Fen Lisesi Müdürü Kasım Aktaş ve Muş Selahattin Eyyubi İmam Hatip Lisesi Müdürü Cahit Demirağ alanında yetkin öğretim üyelerini okullarında görmekten duydukları memnuniyeti ve öğrencilerin ilgilerinin kendileri için de sevindirici olduğunu ifade edip teşekkür ettiler.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kenan Yıldırım, üniversite olarak şehre yönelik çalışmalarda eğitim öğretim faaliyetlerine katkı vermeyi öncelediklerini belirtti.  Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican yönetim olarak yörede eğitimin her kademesinde iş birliğine açık durduklarını vurguladı ve hem ziyaret edilen okul yöneticilerine hem de davetlerine olumlu karşılık vererek söyleşi gerçekleştiren akademisyenlere teşekkür etti.

Okumaya devam et

Trendler

Prof. Dr. Hamdi Temel © 2020 Tüm hakları saklıdır. Site içerisindeki yazıların izinsiz ve kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır.

Toplam Ziyaretçi Sayısı

maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş