Bizimle iletişime geçin

Haberler

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN PERMAKÜLTÜR FELSEFESİYLE DOĞADA ÖĞRENİYORUM” PROJESİ AÇILIŞ PROGRAMI YAPILDI

Yayınlanma

Tarih

Yürütücülüğünü Sorgun Bilim ve Sanat Merkezi Müdürlüğü’nün yaptığı ve üniversitemizin paydaş olduğu  “Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Permakültür Felsefesiyle Doğada Öğreniyorum” isimli TUBİTAK 4004 projesinin açılış programı Sorgun Yozgat’da yapıldı.

Sorgun Bilim Sanat Merkezi’nden Öğretmen Merve Şirin’in proje yürütücüsü olduğu, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel, Sorgun Bilsem Müdürü Yusuf Ünal, Sorgun Bilsem Müdür Yardımcısı Tuba Delice ve Gülhanım Çelik’in uzman olarak yer aldığı “Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Perma Kültür Felsefesiyle Doğada Öğreniyorum” TÜBİTAK 4004 projesinin açılış programı Sorgun ilçesinde yapıldı. Programa Sorgun ilçe protokolü, akademisyenler ve öğretmenler katıldı.

Proje kapsamında İç Anadolu Bölgesindeki illerden seçilen devlet ve özel okullarında aktif olarak görev yapan sınıf öğretmenine permakültür eğitimi verilecek. 21-27 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek proje ile İç Anadolu Bölgesinin farklı illerinden seçilen 24 sınıf öğretmeninin belirli bir program kapsamında alanında uzman eğitmenlerin uyguladıkları etkinliklerle öğretmenlerin bilgi ve donanımlarını güçlendirip zenginleştirmek, öğretmenlerin ve dolayısıyla öğrencilerinin doğaya ilgisini arttırarak çeşitlendirmek, bu alana ilgi duyan yeni nesil araştırmacılara ilham vermek amaçlanıyor.

Proje yürütücüsü Merve Şirin,  TÜBİTAK’ın desteği ile Sorgun ilçesinde ikinci defa 4004 projesi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Şirin, “Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Permakültür Felsefesiyle Doğada Öğreniyorum” adlı projeyle; katılımcıların permakültür kavramını, kişisel mesleki yaşantılarına yansıtmalarını, permakültür yaklaşmışlarını benimsemelerini ve bu yaklaşım bağlanımında öğrendiklerini uygulama becerilerini geliştirimlerini  hedeflemekteyiz” dedi.

Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel de yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Pandemi sürecinde sağlığın ne kadar önemli olduğunu gördük. Bu zamana kadar vücudumuzu, toprağımızı ve suyumuzu kirletmişiz. Bu kirlilik bitkilere ve hayvanlara sonunda da bizlere etki etmiştir. Dünyada teknolojik olarak çok çok iyi durumda olmamıza rağmen hastalıkların bir türlü önünü alamıyoruz ve bunların bir nedeninin olduğunu görüyoruz. Permakültür sistemi ile artık insanlar sağlığın önemli olduğunu anlamaya başladılar. Dolayısıyla yediklerimize, içtiklerimize çok dikkat ederek ve kendi sağlığımızı koruyabilecek bir şeyler oluşturmamız lazım. Bunu da alanında uzman hocalarımızla, vereceğimiz eğitimlerle sağlayacağız. Bu eğitimleri yapamaz isek sentetik bir hayata geçmiş oluruz. Yozgat Bozok Üniversitemiz de bu projenin önemli bir paydaşı.  Proje eğitiminin verimli geçmesini temenni ediyorum.” dedi.

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ da çevre bilinci ve çevre algısının yaşlı dünyamız için çok daha elzem bir durum olduğunu söyledi. Özellikle salgınla birlikte doğal yaşamanın tabii gıdaları tüketmenin ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ konuşmasının devamında: “Permakültür ifadesini ilk kez duyanlar olabilir. Esasında yaşlı dünyamızda dünyanın hoyratça kullanılması kirletilmesi bertaraf edilmesi permakültürü de doğal olarak hayata geçirdi. Permakültür, sürdürülebilir bir dünya için bütüncül bir yaklaşımla insanlığa daha temiz bir dünya sunmanın genel bir adı. Tabi temiz ve yaşanabilir bir dünyanın anahtarı da akıl ve şuur sahibi olan insandan geçiyor. Bu dünya kirlenmişse ve yaşanmaz bir hale doğru hızla ilerliyorsa bunun öznesi maalesef bizleriz. Esasında bu projenin, bu eğitimin önemine vurgu yapacak olursak çevreye yönelik bundan sonra bilinçli tasarruflarımız olacaksa bu dünyayı daha yaşanılabilir hale getireceksek ve gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak hedefimizse permakültürün özü olan bireyin tabiatı ve çevreyi nasıl algıladığı ve çevreye bakış açısıyla mümkün olacaktır. Üniversite gençliği ve öğrencilerimize çevre bilinci aşılamak adına hem bireysel hem de kurumsal olarak çevre bilinci ve duyarlılığını aşıladıklarına dikkat çeken Rektörümüz, eğitim-öğretim süreçlerinde öğrencilerimizin de bu duyarlılığı içselleştirmeleri adına gerekli desteği verdiklerini dile getirdi. Sıfır atık projesiyle Yozgat Bozok Üniversitesi ailesi olarak bu bilinci içselleştirerek geri dönüşüme önemli katkılar sunduklarını vurgulayan Rektörümüz, pet şişe, metal atıklar ve kâğıt atık noktasında gerekli duyarlılığı göstererek gerek ekonomiye gerekse de çevre bilincinin oluşturulmasına katkı sağladık. Sürdürülebilir bir dünya için bu tür projelerin hayata geçmesinin önemine bir kez daha vurgu yaparak daha yaşanabilir bir dünya bilincini tüm insanlığa aşılaması noktasında projenin önemli bir çalışma olduğunu ifade etmek istiyorum.” dedi.

Haberler

“Tarım ve Gıda Güvenliğinde Sürdürülebilirlik” Paneli Ereğli’de Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Konya’nın Ereğli ilçesinde, tarımın geleceği, gıda güvenliği ve sürdürülebilir üretim konularının ele alındığı önemli bir bilimsel program yoğun katılımla gerçekleştirildi. “Tarım ve Gıda Güvenliğinde Sürdürülebilirlik” başlıklı panel, 10 Mayıs 2026 Pazar günü Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Program; Doğru İnsanlar Dayanışma ve Düşünce Derneği, Dulkadiroğlu Dernekleri Federasyonu ve Oğuz Dulkadiroğlu Bekdik Kültürünü Yaşatma Derneği iş birliğiyle gerçekleştirildi. Konferasyonun koordinatörlüğünü Dİ-DER Kurucu Üyesi Fethiye Aykol üstlenirken, moderatörlüğünü ise Dr. Öğr. Üyesi S. Ayşe Sayar Çelik yaptı.

Programa akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üreticiler, öğrenciler ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Salonun tamamen dolduğu etkinlikte katılımcılar, tarım ve gıda güvenliği alanındaki güncel gelişmeleri uzman isimlerden dinleme fırsatı buldu.

Konferansın açılış bölümünde sırasıyla ODBEKDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Sayar, Dulkadiroğlu Dernekleri Federasyonu Başkanı Ümit Topal ve Dİ-DER Başkanı Sebiha Karaosman katılımcılara hitaben açış ve hoş geldiniz konuşmalarını gerçekleştirdi. Konuşmalarda; sürdürülebilir tarım politikalarının güçlendirilmesi, güvenilir gıdaya erişim ve çevresel farkındalık konularına dikkat çekildi.

Program kapsamında konuşmacı olarak yer alan Prof. Dr. Nevzat Artık, “Türkiye Gıda Güvenliği Sistemi” başlıklı sunumunda güvenilir gıdanın toplum sağlığı açısından stratejik önemini değerlendirdi.

Prof. Dr. Hamdi Temel ise “Dijital Tarım Çağında Mikroplastik Kirliliği: Üretim Verimliliği ve Gıda Güvenliği Perspektifi” başlıklı sunumunda; mikroplastiklerin tarım toprakları, su kaynakları ve gıda zinciri üzerindeki etkilerini bilimsel veriler ışığında ele aldı. Temel, dijital tarım teknolojilerinin çevresel risklerin izlenmesi ve sürdürülebilir üretim açısından önemine dikkat çekti.

AB ve Bilişim Başuzmanı Köksal Özenç de “Tarım ve Hayvancılıkta Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kullanımı ve Verimlilik” konulu sunumunda teknoloji destekli üretim modelleri, veri yönetimi ve dijital dönüşüm süreçlerinin tarımsal verimliliğe katkılarını anlattı.

Programın dikkat çeken desteklerinden biri de Konya Karatay Belediyesi tarafından sağlandı. Konya Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca tarafından katılımcılara dağıtılmak üzere gönderilen ata tohumları, yerli üretimin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına verilen önemin simgesi oldu. Organizasyon komitesi tarafından Başkan Hasan Kılca ve Karatay Belediyesi’ne teşekkür edildi.

Konferans boyunca katılımcılar, uzman konuşmacılara soru yöneltme ve tarım-gıda güvenliği alanındaki güncel sorunlar hakkında bilgi alma fırsatı buldu. Etkinlik sonunda sürdürülebilir tarım politikalarının yaygınlaştırılması, üreticilerin teknolojik imkânlarla desteklenmesi, çevresel risklere karşı toplumsal bilinç oluşturulması ve güvenilir gıdaya erişimin artırılması gerektiği vurgulandı.

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Ereğli’de gerçekleştirilen konferansın; bölgesel tarımsal üretim kapasitesine, çevre farkındalığına ve sürdürülebilir kalkınma çalışmalarına önemli katkılar sunması hedefleniyor.

Okumaya devam et

Haberler

Niğde Hüdavend Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde İlk TÜBİTAK Bilim Söyleşisi Gerçekleştirildi

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Niğde Hüdavend Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ilk kez TÜBİTAK Bilim Söyleşileri kapsamında önemli bir bilimsel etkinlik düzenlendi. Niğde Merkez’de bulunan Hüdavend Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen programda, Yozgat Bozok Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel öğrencilerle bir araya geldi.

Program kapsamında Prof. Dr. Hamdi Temel, “Sessiz Tehdit: Görünmeyen Tehlike Mikroplastikler” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Söyleşide mikroplastiklerin; genellikle 5 milimetreden daha küçük, plastiklerin parçalanması sonucu oluşan ve çevrede uzun süre kalabilen polimerik parçacıklar olduğu ifade edildi. Bu parçacıkların suya, toprağa ve gıdalara karışarak canlı yaşamını tehdit ettiği vurgulandı.

Sunumda ayrıca günlük yaşamda yaygın olarak kullanılan plastiklerin zamanla mikroplastiklere dönüşerek çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlar bilimsel veriler ışığında ele alındı. Öğrencilere, mikroplastiklerin insan vücuduna kadar ulaşabildiği ve çeşitli sağlık riskleri oluşturabileceği aktarılırken; plastik kullanımının azaltılması ve çevre bilincinin artırılmasının önemi vurgulandı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlik, soru-cevap bölümüyle interaktif bir şekilde tamamlanırken, gençlerin bilimsel farkındalık kazanmasına önemli katkı sağladı.

Programın gerçekleşmesinde emeği geçen okulun proje sorumlusu Kimya Teknolojileri Öğretmeni Ömer Çifcibaşı’na ve katkılarından dolayı Prof. Dr. Hamdi Temel’e teşekkür edildi.

Program sonunda okul müdürü Sedat Özdemir tarafından günün anısına çiçek ve TÜBİTAK teşekkür belgesi takdim edildi.

Okumaya devam et

Haberler

Akademik Başarı Ödülü

Yayınlanma

Tarih

Yazar

H-indeksim, Web of Science verilerine göre 34, Google Scholar verilerine göre ise 38’dir. Bu akademik performans göstergeleri doğrultusunda, Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende, üniversitemiz tarafından “Akademik Başarı Ödülü”ne layık görülen akademisyenler arasında yer almış bulunmaktayım.
Bu vesileyle, başta Rektörümüz Prof. Dr. Evren Yaşar olmak üzere, sürece katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi arz ederim.

Okumaya devam et

Trendler

Prof. Dr. Hamdi Temel © 2020 Tüm hakları saklıdır. Site içerisindeki yazıların izinsiz ve kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır.

Toplam Ziyaretçi Sayısı

maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş