Bizimle iletişime geçin

Haberler

Prof. Dr. Hamdi Temel Çamlık TV nin konuğu idi

Yayınlanma

Tarih

Yozgat Bozok Üniversitesi Lisansüstü Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Dr. Hamdi Temel, kalp damar hastalıklarından sonra kanserin en önemli hastalık olduğunu belirterek, “ Kanseri etkileyen şeylerden bir tanesi de plastik diyebiliriz” dedi.
Yozgat Bozok Üniversitesi Lisansüstü Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Dr. Hamdi Temel, kalp damar hastalıklarından sonra kanserin en önemli hastalık olduğunu belirterek, “ Kanseri etkileyen şeylerden bir tanesi de plastik diyebiliriz” dedi.
Yozgat Bozok Üniversitesi Lisansüstü Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Dr. Hamdi Temel, Çamlık TV’de Tarık Yılmaz’ın hazırlayıp sunduğu Ramazan Özel programının konuğu oldu. Temel, fazla plastik kullanımının insan sağlığına büyük zarar verdiğini söyledi.
Temel, Sorgunlu olduğunu belirterek, “Sorgunluyum. Liseye kadar Sorgun lisesinde okudum. Üniversite yıllarımız ve 1990 yılından itibaren Dicle Üniversitesi’nde asistan olarak başladık ve 30 yılımız Dicle Üniversitesi’nde geçti. En son Dicle Üniversitesi’nde eczacılık fakültesini kurmuştuk. Oranın kurucu dekanıyım. Daha sonra uluslararası düzeyde ödül aldığımız, çalışmalarımızın ses getirdiği zaman Dicle Üniversitesi bilim ve teknoloji uygulama ve araştırma merkezini kurduk ve müdürüydüm. Orada görevimiz bitti. Sonra kendimizi burada bulduk” diye konuştu.
er yerde anlatıyoruz
Temel, “Profesör olduktan sonra gerçekten akademik çalışmalar olarak 19 tane yüksek lisans öğrencisi yetiştirdim. 5 tane Kazakistan’dan öğrenci yetiştirdim. Türkiye’nin en geç profesörlerindenim. Akademik yönden gerçekten iyiyiz. Türkiye’de naylon poşet kirliliğini dile getiren hocalardan birisiyim. Biz nedenini açıkladık. Türkiye’de en fazla bu alanda konferans veren hocası benim. Gitmediğimiz yer kalmadı. Biz anlatmak zorundayız. İlmin de bir zekatı var. Biz de bilgilerimizi halkımız ve öğrencilerimizle yaptık. Anaokulunda sesi sağlamak zor ama çocuklara bittiğinde soru sorduğumda anlıyorlardı. Her konferansın sonunda çocuklar ilk mutfağa girerlermiş. Demek ki biliminde insanlara dokunması gerekiyor. Plastiklerin kullanımında yaşanılan yanlışlıklar ve alışkanlıklar bize çok kötü dönüyor. Bizler bunları açıklıyoruz” diye konuştu.
Fark var
“Avrupa ile bizim aramızdaki fark var” diyen Temel, şunları söyledi; “ Avrupa’da bir kanun varsa o kanuna herkes uyar. Uymayan çok ağır bir cezaya maruz kalır. Viyana sokaklarında yanlış hareket edemezsiniz. Gerçekten bizde kanunlara uymak zorundayız. Bir kanun varsa herkes uymak zorunda. Mesela sadece bizim Yozgat’ta değil. Lüks arabası ile insan geçerken pet şişeyi camını açıyor ve dışarı atıyor. Bunlar doğru şeyler değil. Siz davranışlarınızı düzelttiğiniz, çevrenizi düzelttiğiniz takdirde çevreye dikkat ettiğiniz takdirde insan kendisi bu haldeyse gelişmiş ülke oluyorsunuz. Lise caddesinde çekirdek yerken kabukları elinde mi tutuyor dışarı mı atıyor? Çevre bilinci önemli bir şey.”
Çamlık önemli bir zenginlik
Temel, Yozgat Çamlık Milli Parkı’nın önemli bir zenginlik olduğunu belirterek, “Çamlık’tan her gittiğimde resim paylaşıyorum. İnanılmaz derecede dış ülkelerde ne kadar güzel yerde yaşıyorsunuz diyorlar. Ben Çamlığa gittiğimde yedikleri, içtikleri pislikleri attıklarını diyemiyorum. Hafta sonları orası arı kovanı gibi olmalı. Dünyanın en fazla oksijenin olduğu iki yerden biri Yozgat. Çamlığın içerisinde çok güzel aroma kokuları geliyor. Sizin vücudunuza girdiğinde vücudun iç organlarını temizliyor. Şifahane diyoruz. Çamlığın diğer adı şifahane” dedi.
En fazla kanser
Dünyanın en fazla görülen hastalıklarından bir tanesinin kanser olduğunu dile getiren Temel, “1-7 Nisan arası bilindiği gibi kanser haftası. İnsanlar kanserin ne olduğunu, farkındalığı, kanser ile mücadele etmeyi bir hafta zarfında haberdar olması, insanların fikirlerini beyan etmesi önemli bir nokta. Türkiye’nin her yerinde kanserle ilgili bilgiler paylaşılacak. Kalp ve damar hastalıklarından sonra en fazla gördüğümüz hastalık kanser. Erkeklerin 8’de 1’i, kadınlarda ise 11 kişiden bir kişi yakalanıyor. Bu büyük bir rakam aslında. Bu 1990 yıllarında olan bir şey. Vücutta hücrelerin anormal büyümesi, çoğalması ile değişik bir şekilde belirtileri oluyor. Ağır bir hastalık. Cerrahi müdahale ayrı bir dert. Terapilerle tedavi edilmesi ayrı bir şey. Gelişmişlik ölçüsü insanda başlaması lazım” dedi.
Hayatımıza girdi
Plastiklerin insan hayatına girdiğini anlatan Temel, şunları söyledi; “ Plastikler bir hale gelene kadar polimerik atıklardan petrol türevleri. O hale gelene kadar azot boyalar katılıyor. Ağır metaller katılıyor. Renklendirici plastiklere kadar katılıyor. Bunlar göründüğü kadar masum değiller. Obezite hastalıkları arttı. Marketten veya fast food  beslenen insanlar plastikle kaplı ürünleri eve getiriyorlar. Sarmayı bile plastiklere hapsetmişiz. Orada çok güzel plastikler çözülüyor. Biz sarma yediğimizi zannediyoruz. Ama zehir yiyoruz.  Plastik artık hayatımıza ve vücudumuza girmiş. Anne sütünde, kanda plastik bulunmuş. Akciğerde bile mikro plastikler tespit edilmiştir. Bu hava da plastik var demektir. Her balıkta bile mikro plastik bulunuyor. Bundan kurtulmamız gerekiyor. Artık önlemini almazsak okyanuslarda bile balıktan daha çok plastikler olduğunu göreceğiz. Önlem olarak diyeceğimiz, Türkiye rezervi olarak bor rezervi olarak yüzde 85 Türkiye’de var. Devlet destekli olarak bor ürünler neden piyasaya sürülüyor. Cam şişelerine dönülmesi gerekir. Onun içinde devlet destekli olması lazım.”

Okumaya devam et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haberler

TÜBİTAK 4004 Destekli Sağlıklı Yaşam Çocuk Akademisi Projesi Gerçekleştirildi

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Üniversitemiz Öğretim Üyeleri tarafından hazırlanan bilimsel projeler bir bir hayata geçiyor. TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında “Sağlıklı Yaşam Çocuk Akademisi: Çocuklar için Bilimin Işığında Sağlıklı Yaşam Etkinlikleri” başlıklı proje gerçekleştirildi.

Sağlıklı yaşam etkinliklerini, bilimsel temelli ve etkileşimli uygulamalarla kazandırmayı hedefleyen proje, bilimsel etkinliklere dayalı olarak sağlıklı yaşam alışkanlıklarını keşfetme ve benimseme amacı ile hayata geçirildi. Proje, bilimin ışığında sağlıklı yaşamı keşfetmek ve genç nesilleri bilinçli ve sağlık odaklı bireyler olarak yetiştirme hedefi ile sürdürülebilir kalkınma hedeflerine de hizmet ediyor.

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Şener Taplak’ın “Yürütücü”, Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Doğan Yüksekol ile Hitit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selen Özakar Akça’nın “Araştırmacı” olarak yer aldığı TÜBİTAK 4004 destekli “Sağlıklı Yaşam Çocuk Akademisi: Çocuklar için Bilimin Işığında Sağlıklı Yaşam Etkinlikleri” isimli proje, 10-14 Haziran tarihleri arasında 12 farklı atölye çalışması ile yapıldı.

Proje kapsamında Prof. Dr. Hamdi Temel, Doç. Dr. Ferhat Karakaya, Doç. Dr. Ergün Yurtbakan, Dr. Öğr. Üyesi Süha Kuşçu, Dr. Öğr. Üyesi Yurdagül Günaydın, Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Gürkan, Dr. Öğr. Üyesi Rukiye Çakmak, Öğr. Gör. Merve Koçak, Öğr. Gör. Meryem Akbulut Bakır, Öğr. Gör. Elif Gökmen, Arş. Gör. Ahu Pınar Turan, Psikolojik Danışman Mevlüde Çağlayan eğitmen, Yozgat Halk Eğitimi Merkezi’nden Fatima Arslan, İl Milli Müdürlüğü ARGE biriminden Eda Özdemir Gümra, iş sağlığı uzmanı Yasin Canverdi ve  sağlık personeli Rıza Atasoy ise ilgili atölyelerde rehber olarak görev aldı.

10-12 yaş grubu 24 çocuğun katılımı gerçekleştirilen projede  “Yasam Bulgularımı Öğreniyorum, Sağlıklı Dişler Işıldıyor, Her şeyin Başı Sağlık: Sağlık Okuryazarlığı, Sağlık Parmaklarımda: İşaret Dili, Mikropların Dünyasını Tanıyorum: Temiz Eller-Sağlıklı Yarınlar, Zorba Olma Dostum Ol: Akran Zorbalığının Farkındayım, Ekranla Değil Akranla Bağ Kuruyorum, Sağlıklı Adımlar Zinde Yasam, Genç ilk Yardımcılar İş Başında, Duygusal Farkındalık ve Öfke Yönetimi, Minik Şefler Sağlıklı Beslenme ve Obezite Farkındalığı, Genç Bahçıvanlar İş  Başında: Sağlık için Sıfır Atık ve Sürdürülebilir Çevre Duyarlılığı ”  atölyelerinde bilimin ışığında sağlıklı yaşam etkinlikleri gerçekleştirildi.

Okumaya devam et

Haberler

Plastik Atığa Karşı

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Diyarbakır Final Okulları “Plastik Atığa Karşı” adlı program düzenledi. Programa Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hamdi TEMEL davet edildi ve “Çevre Bilinci” konusunda davetli konuşmacı tarafından seminer verdi. Program başlamadan önce piyano çalan öğrenciler konferans salonunu coşturdu.

Proje sorumlusu Final Okulları müdür yardımcısı Neşe Çelik projenin tanıtımını yaparak öğrenciler ile beraber yoğun ve dolu dolu bir program yaptıklarını, çok yorulduklarını ama değdiğini belirterek öğrencilerin yapmış oldukları etkinliklere geçildi.

Tüm okul öğrencileri adeta sefer olmuşçasına atıkları toplamışlar ve belediyenin geri dönüşüm ünitelerine göndermek için paketlemişlerdi. Her duvarda plastik atıklara yönelik resimler ve yapmış oldukları plastik atığa karşı görselleri vardı.

İyilik Meclisi tanıtımı ile slayt gösterileri başladı, öğrencilerin pankartlarındaki söylevler harikaydı ve özel plastik atıklı giysileri olan öğrencilerin olağanüstü basketbol şöleni ile program devam etti.

Günün önemine ait öğrencilerin şiirleri ve şarkıları ise muhteşemdi.

Programa davetli olarak katılan Prof. Dr. Hamdi TEMEL konferansa başlamadan önce öğrencilere “Bugün öğreneceğiniz bilgileri öncelikle kendinizde uygulamanızı ve çevrenize anlatmanızı istiyorum. Bunu yapacaksanız konferansıma başlayacağım” diyerek söz vermelerini istedi. Sözü aldıktan sonra konferansa geçildi.

Çevre bilincinin çok önemli olduğunu çünkü çevremiz ne kadar temiz ise tüm canlıların sağlıklarının daha iyi olacağını belirterek plastik kirliliğine vurgu yaptı.

Dünyada ilk plastik pet şişeler ile ilgili çalışma yapan akademisyenlerden biri olduğunu ve mümkün oldukça cam şişelerden su içilmesi gerektiğini söyledi.

Temel, konuşmasında artık mikroplastiklerin kanlarda dolaştığını, kutuplara kadar ulaştığını ve beyini bile etkilediğini açıkladı.

Naylon poşet kirliliğini gündeme getirerek “Naylon Aşkı Öldürür” adlı kitap yazdığını ve poşetlerin vergilendirilmesi gerektiğini alınan vergilerin ise sadece geri dönüşüm ünitelerinde kullanılmalı ile ilgili cümlelerini sarf etti.

Diyarbakır Büyükşehir adına konuşan Evin Dinar ise plastik atıkların toplanması ve imhası için tüm imkanları seferber edeceklerini söyledi.

Öğrencilerin tiyatrosu ise müthişti, savurganlığın ve israfın ne kadar tehlikeli boyuta ulaştığını ve bu durumunda çevremizi kirlettiği bilgileri verildi.

Program sonunda çevreye yönelik şarkıları ve rap tarzı müzikleri seslendiren öğrenciler dinleyicilerden tam not aldı.

Program sonunda günün anlam ve önemine ait plaketler verilerek program sonlandırıldı.

Okumaya devam et

Haberler

Görünmeyen tehlike mikroplastikler ve zararları

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Diyarbakır Final Okullarında “Görünmeyen tehlike mikroplastikler ve zararları” adlı söyleşi gerçekleşecektir.

Okumaya devam et

Trendler

Prof. Dr. Hamdi Temel © 2020 Tüm hakları saklıdır. Site içerisindeki yazıların izinsiz ve kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır.

Toplam Ziyaretçi Sayısı

maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş