Bizimle iletişime geçin

Haberler

TÜBİTAK Bilim Söyleşi programı çevre bilinci pankartlar ile şenlendi

Yayınlanma

Tarih

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Hamdi TEMEL  TÜBİTAK Bilim Söyleşileri programı kapsamında Gemlik’te Lale Kemal Kılıç Ortaokulu öğrencileri Cemil MERİÇ Kültür Merkezinde buluştu.

Konferanstan önce öğrenciler okullarından başlayarak Gemlik sokaklarında yürüyerek konferans salonuna geldiler. Gemlik halkının çok ilgisini çektiler ve halkın bu çevre bilinci ve çevre kirliliğini önlemeye yönelik pankartları okumalarını sağladılar. Konferans salonuna giren öğrenciler “Çevre bilinci ve çevre kirliğine” yönelik pankartlar ile salonda gösteri yapan öğrenciler pankarttaki yazılarını sözlü olarak dile getirdiler.

Söyleşi de doğaya atılan plastiklerin mikroplastik olarak gıda, su veya tuz ile sofralara kadar geldiğini söyleyen Hamdi TEMEL’i öğrenciler büyük ilgi ile dinlediler.

Sayın Temel yaptığı araştırmalarda pet şişelerde beş kimyasal maddenin suya geçtiğini bulduklarını ve pet şişelerden su içerken daha dikkatli olunması gerektiğini ve  “sağlıklı yaşam için yediklerimize ve içtiklerimize çok dikkat etmeliyiz ki hastalanmayalım” diyerek sözlerine başladı. Çevreye atılan plastiklerden dağılan 5mm den daha küçük parçalara mikroplastik dendiğini aktaran TEMEL duş jelinden tutun diş macununa makyaj malzemelerinden soluduğumuz havaya kadar mikroplastiklerin karşımıza çıktığını belirtti. Yemeklerde kullanılan sofra tuzlarında, balıklarda, içme sularında, poşet çaylarda plastiğe rastlandığını belirten TEMEL, mümkün olduğunca plastik malzeme kullanmamaları konusunda öğrencileri uyardı. Yapılan araştırmalarda suya ve gıdaya karışan mkiroplastiklerin anne karnındaki bebekleri bile etkilediğine dikkat çeken TEMEL, cam şişe ve bez çanta kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Aksi halde yakın zamanda bitkilerimizi yetiştirecek toprak, içebileceğimiz su kalmayacağına vurgu yaptı. 

Söyleşi soru cevaplı olarak geçti ve sorulara doğru cevaplar veren her öğrenciye okul tarafından Bilim ve Teknik Dergisi hediye edildi. Söyleşi sonunda Bursa Gemlik İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet DURAN böyle etkinliklerin devam edeceğini belirterek Sayın Temel’e çok verimli geçen söyleşiden dolayı teşekkür etti. TÜBİTAK tarafından hazırlanan katılım ve teşekkür belgelerini Prof. Dr. Hamdi TEMEL ve Okul müdürü Birol Kartı beye takdim ederek program sonlandırıldı.

Okumaya devam et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haberler

Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Lavanta Üzerine Yeni Kitap

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Editörlüğünü Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel’in yaptığı, Bozok Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve Antalya Nobel Kitabevi tarafından yayımlanan ‘ Sağlık Bilimleri Açısından Lavanta’ adlı akademik kitap raflardaki yerini aldı.

Lavanta bitkisinin sağlık bilimleri açısından değerlendirildiği ve Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar’ın önsözünü yazdığı 243 sayfadan oluşan kitaba, 27 farklı Ana Bilim dalından 41 öğretim üyesi katkı sağladı.

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı ve kitap editörü Prof. Dr. Hamdi Temel, lavanta bitkisinin sağlık bilimleri açısından değerlendirildiği kitabın önemli bir akademik boşluğu dolduracağını söyledi.

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde de yetiştirilmeye başlanan lavanta bitkisine hazırlanan kitapla bilimsel açıdan da dikkat çekmek istediklerini vurgulayan Prof. Dr. Temel, “Hazırladığımız kitap, alandaki akademik çalışmalara ve yeni projelere ilham kaynağı olacak ve Yozgat’ın lavanta ile özdeşleşmesine önemli bir katkı sağlayacak” dedi.

Kitap editörü Prof. Dr. Hamdi Temel, hazırlanan kitabı Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar’a takdim etti. Rektör Evren Yaşar, ‘Sağlık Bilimleri Açısından Lavanta’ adlı kitabın hazırlanmasında emeği geçen Yozgat Bozok Üniversitesi öğretim üyelerine teşekkür etti.

Okumaya devam et

Haberler

18 Eylül 2024 tarihinde saat 12.20 de TRT Gap radyosunda Kırtasiye ürünlerini konuşacağız

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Okumaya devam et

Haberler

TÜBİTAK 4004 Destekli Sağlıklı Yaşam Çocuk Akademisi Projesi Gerçekleştirildi

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Üniversitemiz Öğretim Üyeleri tarafından hazırlanan bilimsel projeler bir bir hayata geçiyor. TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında “Sağlıklı Yaşam Çocuk Akademisi: Çocuklar için Bilimin Işığında Sağlıklı Yaşam Etkinlikleri” başlıklı proje gerçekleştirildi.

Sağlıklı yaşam etkinliklerini, bilimsel temelli ve etkileşimli uygulamalarla kazandırmayı hedefleyen proje, bilimsel etkinliklere dayalı olarak sağlıklı yaşam alışkanlıklarını keşfetme ve benimseme amacı ile hayata geçirildi. Proje, bilimin ışığında sağlıklı yaşamı keşfetmek ve genç nesilleri bilinçli ve sağlık odaklı bireyler olarak yetiştirme hedefi ile sürdürülebilir kalkınma hedeflerine de hizmet ediyor.

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Şener Taplak’ın “Yürütücü”, Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Doğan Yüksekol ile Hitit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selen Özakar Akça’nın “Araştırmacı” olarak yer aldığı TÜBİTAK 4004 destekli “Sağlıklı Yaşam Çocuk Akademisi: Çocuklar için Bilimin Işığında Sağlıklı Yaşam Etkinlikleri” isimli proje, 10-14 Haziran tarihleri arasında 12 farklı atölye çalışması ile yapıldı.

Proje kapsamında Prof. Dr. Hamdi Temel, Doç. Dr. Ferhat Karakaya, Doç. Dr. Ergün Yurtbakan, Dr. Öğr. Üyesi Süha Kuşçu, Dr. Öğr. Üyesi Yurdagül Günaydın, Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Gürkan, Dr. Öğr. Üyesi Rukiye Çakmak, Öğr. Gör. Merve Koçak, Öğr. Gör. Meryem Akbulut Bakır, Öğr. Gör. Elif Gökmen, Arş. Gör. Ahu Pınar Turan, Psikolojik Danışman Mevlüde Çağlayan eğitmen, Yozgat Halk Eğitimi Merkezi’nden Fatima Arslan, İl Milli Müdürlüğü ARGE biriminden Eda Özdemir Gümra, iş sağlığı uzmanı Yasin Canverdi ve  sağlık personeli Rıza Atasoy ise ilgili atölyelerde rehber olarak görev aldı.

10-12 yaş grubu 24 çocuğun katılımı gerçekleştirilen projede  “Yasam Bulgularımı Öğreniyorum, Sağlıklı Dişler Işıldıyor, Her şeyin Başı Sağlık: Sağlık Okuryazarlığı, Sağlık Parmaklarımda: İşaret Dili, Mikropların Dünyasını Tanıyorum: Temiz Eller-Sağlıklı Yarınlar, Zorba Olma Dostum Ol: Akran Zorbalığının Farkındayım, Ekranla Değil Akranla Bağ Kuruyorum, Sağlıklı Adımlar Zinde Yasam, Genç ilk Yardımcılar İş Başında, Duygusal Farkındalık ve Öfke Yönetimi, Minik Şefler Sağlıklı Beslenme ve Obezite Farkındalığı, Genç Bahçıvanlar İş  Başında: Sağlık için Sıfır Atık ve Sürdürülebilir Çevre Duyarlılığı ”  atölyelerinde bilimin ışığında sağlıklı yaşam etkinlikleri gerçekleştirildi.

Okumaya devam et

Trendler

Prof. Dr. Hamdi Temel © 2020 Tüm hakları saklıdır. Site içerisindeki yazıların izinsiz ve kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır.

Toplam Ziyaretçi Sayısı

maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş