Bizimle iletişime geçin

Haberler

Prof. Dr. Hamdi Temel: “Ev yapımı sirke vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor”

Yayınlanma

Tarih

Doğal bir tedavi yöntemi olarak bilinen ev yapımı sirke tüketiminin özellikle soğuk kış günlerinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel, vücudu da enfeksiyonlara karşı koruduğunu söyledi.

Sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan ve faydaları saymakla bitmeyen şifa deposu ev yapımı sirkeler, özellikle kış mevsiminde vücut direncini artırarak vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor. Yozgat’ta da vatandaşlar doğada kendiliğinden yetişen alıç, ahlat, kuşburnu, dağ eriği, akasya ve güvem gibi meyveleri toplayıp gerekli işlemlerden geçirerek sirke elde ediyor. Vatandaşlar hem doğada yetişen meyveleri ekonomiye kazandırıyor hem de bunları işleyerek aile bütçelerine katkı sunuyor. Yozgat’ta da 8 yıl önce eşinin solunum yolları ve akciğer rahatsızlığı nedeniyle bitkisel destek sağlamak amacıyla çam kozalağı şurubu ve sirkesi üreterek sirke yolculuğuna başlayan Muteber Hatun Er, doğadan topladığı 9 çeşit meyvenin sirkesini yaparak vatandaşların hizmetine sunuyor. Uzmanlar tarafından önerilen ev yapımı sirkler, kalp – damar sistemleri hastalıklarından vücuttaki toksinleri atma özelliklerine, sindirim sistemi şikayetlerinden, felç riskini azaltmaya ve karaciğer fonksiyonlarını düzenlemeye kadar bir çok olumlu etkiye sahip olurken vatandaşlar da şifa deposu sirkelere yoğun ilgi gösteriyor.

“9 çeşit meyvenin sirkesini yapıyoruz”

İç Anadolu Bölgesi’ne özgü doğada yetişen meyvelerin sirkesini yaptığını söyleyen ev hanımı Muteber Hatun Er, “Meyveleri ilaçlamanın yapılmadığı yüksek dağlık ve ormanlık alanlardan topluyoruz. Sirke yapımına 8 yıl önce eşimin rahatsızlığı nedeniyle başladım. Önceleri hobi hobi amaçlı yapıyordum. Daha sonra mikro kredi desteği aldım ve sirke üretimine yoğunlaştım. Sirkeyi severek tüketiyoruz, bütün meyvelerin sirkesi oluyor biz şu an İç Anadolu Bölgesi’ne özgü meyvelerin sirkesini yapıyoruz. Ahlat, çam kozalağı, alıç, kuşburnu, güvem, girebolu, akasya sirkesi yapıyoruz. Sirkelerin hepsinin kendine özgü faydaları bulunuyor, herkes rahatlıkla bu sirkeleri alıp kullanabilir” dedi.

“Kendimizi doğal yollardan koruma altına almalıyız”

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel de son günlerde kış mevsimine girilmesiyle enfeksiyon hastalıklarında artış görüldüğünü belirterek “Kendimizi doğal yollardan korumamız gerekiyor. Bunun içinde ilk öncelik sirke. 30’a yakın sirke türü var ve evimizde rahatlıkla yapabileceğimiz bu sirkeleri günde bir iki kaşık Abartıya kaçmamak kaydıyla tüketebilirsiniz. Son günlerde havaların da soğumasına bağlı kalarak vücudumuzda hastalıklar belirlemeye başladı. Özellikle üst solunum enfeksiyonlarına yönelik. Sirkeyi her gün akşamları salataya bir kaşık ilave edilebilirsiniz, sabah sirkeli su içmek ya da gargara yapmak da boğaz yolu enfeksiyonlarına iyi gelecektir. Sirkenin içinde bulunan vitaminler ve folik asitler, diğer kimyasalların hepsi antioksidan aktivitelerin yüksek olmasını sağlayacaktır. Bu yöntemle kendinizi kansere karşı da koruma altına almış olacaksınız. Doğal yollardan kendimizi koruma altına almamız lazım, bu yüzden sirkeye çok önem veriyoruz” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haberler

Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Lavanta Üzerine Yeni Kitap

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Editörlüğünü Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel’in yaptığı, Bozok Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve Antalya Nobel Kitabevi tarafından yayımlanan ‘ Sağlık Bilimleri Açısından Lavanta’ adlı akademik kitap raflardaki yerini aldı.

Lavanta bitkisinin sağlık bilimleri açısından değerlendirildiği ve Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar’ın önsözünü yazdığı 243 sayfadan oluşan kitaba, 27 farklı Ana Bilim dalından 41 öğretim üyesi katkı sağladı.

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı ve kitap editörü Prof. Dr. Hamdi Temel, lavanta bitkisinin sağlık bilimleri açısından değerlendirildiği kitabın önemli bir akademik boşluğu dolduracağını söyledi.

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde de yetiştirilmeye başlanan lavanta bitkisine hazırlanan kitapla bilimsel açıdan da dikkat çekmek istediklerini vurgulayan Prof. Dr. Temel, “Hazırladığımız kitap, alandaki akademik çalışmalara ve yeni projelere ilham kaynağı olacak ve Yozgat’ın lavanta ile özdeşleşmesine önemli bir katkı sağlayacak” dedi.

Kitap editörü Prof. Dr. Hamdi Temel, hazırlanan kitabı Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar’a takdim etti. Rektör Evren Yaşar, ‘Sağlık Bilimleri Açısından Lavanta’ adlı kitabın hazırlanmasında emeği geçen Yozgat Bozok Üniversitesi öğretim üyelerine teşekkür etti.

Okumaya devam et

Haberler

18 Eylül 2024 tarihinde saat 12.20 de TRT Gap radyosunda Kırtasiye ürünlerini konuşacağız

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Okumaya devam et

Haberler

TÜBİTAK 4004 Destekli Sağlıklı Yaşam Çocuk Akademisi Projesi Gerçekleştirildi

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Üniversitemiz Öğretim Üyeleri tarafından hazırlanan bilimsel projeler bir bir hayata geçiyor. TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında “Sağlıklı Yaşam Çocuk Akademisi: Çocuklar için Bilimin Işığında Sağlıklı Yaşam Etkinlikleri” başlıklı proje gerçekleştirildi.

Sağlıklı yaşam etkinliklerini, bilimsel temelli ve etkileşimli uygulamalarla kazandırmayı hedefleyen proje, bilimsel etkinliklere dayalı olarak sağlıklı yaşam alışkanlıklarını keşfetme ve benimseme amacı ile hayata geçirildi. Proje, bilimin ışığında sağlıklı yaşamı keşfetmek ve genç nesilleri bilinçli ve sağlık odaklı bireyler olarak yetiştirme hedefi ile sürdürülebilir kalkınma hedeflerine de hizmet ediyor.

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Şener Taplak’ın “Yürütücü”, Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Doğan Yüksekol ile Hitit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selen Özakar Akça’nın “Araştırmacı” olarak yer aldığı TÜBİTAK 4004 destekli “Sağlıklı Yaşam Çocuk Akademisi: Çocuklar için Bilimin Işığında Sağlıklı Yaşam Etkinlikleri” isimli proje, 10-14 Haziran tarihleri arasında 12 farklı atölye çalışması ile yapıldı.

Proje kapsamında Prof. Dr. Hamdi Temel, Doç. Dr. Ferhat Karakaya, Doç. Dr. Ergün Yurtbakan, Dr. Öğr. Üyesi Süha Kuşçu, Dr. Öğr. Üyesi Yurdagül Günaydın, Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Gürkan, Dr. Öğr. Üyesi Rukiye Çakmak, Öğr. Gör. Merve Koçak, Öğr. Gör. Meryem Akbulut Bakır, Öğr. Gör. Elif Gökmen, Arş. Gör. Ahu Pınar Turan, Psikolojik Danışman Mevlüde Çağlayan eğitmen, Yozgat Halk Eğitimi Merkezi’nden Fatima Arslan, İl Milli Müdürlüğü ARGE biriminden Eda Özdemir Gümra, iş sağlığı uzmanı Yasin Canverdi ve  sağlık personeli Rıza Atasoy ise ilgili atölyelerde rehber olarak görev aldı.

10-12 yaş grubu 24 çocuğun katılımı gerçekleştirilen projede  “Yasam Bulgularımı Öğreniyorum, Sağlıklı Dişler Işıldıyor, Her şeyin Başı Sağlık: Sağlık Okuryazarlığı, Sağlık Parmaklarımda: İşaret Dili, Mikropların Dünyasını Tanıyorum: Temiz Eller-Sağlıklı Yarınlar, Zorba Olma Dostum Ol: Akran Zorbalığının Farkındayım, Ekranla Değil Akranla Bağ Kuruyorum, Sağlıklı Adımlar Zinde Yasam, Genç ilk Yardımcılar İş Başında, Duygusal Farkındalık ve Öfke Yönetimi, Minik Şefler Sağlıklı Beslenme ve Obezite Farkındalığı, Genç Bahçıvanlar İş  Başında: Sağlık için Sıfır Atık ve Sürdürülebilir Çevre Duyarlılığı ”  atölyelerinde bilimin ışığında sağlıklı yaşam etkinlikleri gerçekleştirildi.

Okumaya devam et

Trendler

Prof. Dr. Hamdi Temel © 2020 Tüm hakları saklıdır. Site içerisindeki yazıların izinsiz ve kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır.

Toplam Ziyaretçi Sayısı

maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş