Bizimle iletişime geçin

Haberler

Su krizi gıda fiyatlarını artırabilir”

Yayınlanma

Tarih

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel, “Su yalnızca fiziksel bir madde değil, aynı zamanda toplumların geleceğini belirleyen stratejik bir kaynaktır” diyerek suyun kimyasal yapısı, insan sağlığı üzerindeki etkilerini vurguladı.

GONCAGÜL KONAŞ

Günümüzde temiz suya erişim giderek zorlaşıyor ve bu durum sadece çevresel bir sorun olmaktan çıkıp, küresel bir kriz haline gelmeye başladı. Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel, suyun sadece bir madde değil, aynı zamanda toplumların geleceğini belirleyen stratejik bir kaynak olduğunu vurguladı.

İçme suyunun güvenliği, su kaynaklarının korunması ve suyun kimyasal yapısının insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda önemli değerlendirmelerde bulunan Temel, suyun bilinçli tüketilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti. Özellikle Ankara’daki içme suyu kalitesi, arıtma cihazlarının güvenilirliği, suyun tadındaki değişimler ve barajlardaki kirlenme gibi konulara değinen Temel, su kaynaklarının sürdürülebilirliği için acil adımlar atılmasının önemini vurguladı.

“ANKARA’NIN İÇME SUYU, HALK SAĞLIĞI STANDARTLARINA UYGUN”

Prof. Dr. Temel, Ankara’daki içme suyunun sağlık açısından güvenli olup olmadığı konusunda herhangi bir çalışmasının olmadığını belirterek, “Ancak genel olarak Ankara’nın içme suyunun resmi otoriteler tarafından denetlendiğini ve halk sağlığı standartlarına uygun hale getirildiğini biliyoruz. Bununla birlikte, şebeke suyunun boruların durumu, depolanma süreci ve bireysel kullanım alışkanlıkları suyun kalitesini etkileyebilir. Suyun temizliği, yalnızca kaynağında değil, tüketiciye ulaşana kadar olan süreçte de korunmalıdır” diyerek bu ifadeleri ‘Suyun Sesini Duydum’ kitabında da belirttiğini ve denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini vurguladı.

“SUYUN TADI VE KOKUSUNDAKİ DEĞİŞİMİN SEBEBİ BORU HATLARINDAKİ BİYOFİLM TABAKASI OLABİLİR”

Ankara’da şebeke suyunun tadı ve kokusu konusunda vatandaşlardan gelen şikayetlere de değinen Prof. Dr. Temel, “Suyun tadı ve kokusu, kaynağına ve arıtma sürecine bağlı olarak değişebilmektedir. Şehirlerde suyun dezenfekte edilmesi için klorlama yöntemi kullanılmaktadır. Ancak bazı insanlar klor kokusuna ve tadına duyarlı olabilir. Bunun yanı sıra, boru hatlarında meydana gelen biyofilm tabakası da suyun tadını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle suyun içme kalitesini arttırmak için arıtma teknolojilerinin geliştirilmesi ve boru hatlarının düzenli bakımı büyük önem taşımaktadır.” dedi.

“ BAKIMI AKSATILAN ARITMA CİHAZI FAYDADAN ÇOK ZARAR VEREBİLİR”

Su arıtma cihazı kullanımının gerekliliği konusunda da değerlendirmelerde bulunan Temel, “Arıtma cihazlarının kullanımı kişisel bir tercihtir. Ancak, suyun içeriğindeki klor miktarını azaltmak veya kireç oranını düşürmek isteyenler bu cihazları kullanabilir. Doğru seçilmiş ve bakımı düzenli yapılan arıtma cihazları, suyun ağır metallerden ve zararlı bileşenlerden temizlenmesini sağlayabilir. Ancak, yanlış kullanılan veya bakımı aksatılan cihazlar faydadan çok zarar verebilir.” şeklinde konuşarak, evinde arıtma cihazı kullananlara uyarılarda bulundu.

“KİREÇLİ SU KEMİK SAĞLIĞINA FAYDALI OLABİLİR ANCAK BÖBREK TAŞI RİSKİNİ ARTIRABİLİR”

Kireç oranı yüksek suyun sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin ise Temel, “Sert su olarak da bilinen kireçli su, yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir. Bu mineraller insan sağlığı için gereklidir ve kemik sağlığına olumlu katkılar sağlayabilir. Ancak, aşırı sert su tüketimi böbrek taşı riskini artırabilir ve uzun vadede su tesisatlarında kireçlenmeye neden olabilir”diyerek, Sert suyun sağlık açısından avantajları ve dezavantajları dengeli bir şekilde ele alınmalı ve tüketicilerin bilinçlendirilmeleri gerektiğini vurguladı.

“BARAJLARDAKİ SU KALİTESİNİ KORUMAK İÇİN SANAYİ VE TARIMSAL ATIKLAR ENGELLENMELİDİR”

Barajlardaki su kalitesinin korunması konusunda alınması gereken önlemleri de sıralayan Temel, “Sanayi ve tarımsal atıkların su kaynaklarına karışması engellenmelidir. Su kaynaklarının çevresindeki bilinçsiz yapılaşma ve madencilik faaliyetleri sınırlandırılmalıdır. Atık suların su kaynaklarına karışmasını önleyecek ileri biyolojik arıtma sistemleri kullanılmalı ve baraj havzalarında düzenli su kalite analizleri yapılmalıdır.” diye konuştu.

“TEMİZ SUYA ERİŞİM ZORLAŞTIĞINDA HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINA GİRER”

Son olarak suyun değerine dikkat çeken Temel, “Suyun sesini duymak, hayatın sesini duymaktır. Su yalnızca fizyolojik bir ihtiyaç değil, aynı zamanda ekolojik ve toplumsal sürekliliğin anahtardır. Su kıtlığıyla karşı karşıya kalırsak, tarımsal üretimde büyük kayıplar yaşanabilir, gıda fiyatları artabilir ve sanayi sekteye uğrayabilir. Temiz suya erişim zorlaştığında halk sağlığı tehdit altına girer, hatta bu durum kitlesel göçlere ve küresel çatışmalara neden olabilir.” ifadelerini kullanarak sözlerini noktaladı.

https://sonsoz.com.tr/haber/24169639/su-krizi-gida-fiyatlarini-artirabilir

Okumaya devam et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haberler

Yozgat’ta öğrenciler mikroplastiklerin zararları konusunda bilgilendirildi

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde, Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu tarafından “Görünmeyen Tehlike Mikroplastikler” konulu konferans düzenlendi.

Okulun çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen etkinlikte, Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel konuşmacı olarak yer aldı.

Temel, konferansta, çevre kirliliği ve mikroplastiklerin canlı yaşamına etkilerine ilişkin sunum yaptı.

Plastiklerin, günlük yaşamda yoğun şekilde kullanılması nedeniyle mikroplastik oluşumuna yol açtığını anlatan Temel, “Damarlarımızda dolaşan kanda bile artık mikroplastikler yer almakta. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, mikroplastiğe maruz kalan hayvanların depresyon benzeri belirtiler gösterdiği ve sinir sistemi iletişiminde bozulmalar yaşandığı gözlemlendi.” diye konuştu.

Temel, plastik kullanımının azaltılması gerektiğine dikkati çekerek, “Bez ve kağıt torbaların kullanılması, plastik ambalajlara alternatiflerin tercih edilmesi gerekiyor. Aksi halde mikroplastikler, tüm canlılar için ciddi bir tehdit oluşturmaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin çevre bilinciyle ilgili düşüncelerini paylaştığı programda, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Fatih Şahin, Prof. Dr. Temel’e plaket takdim etti.

Okumaya devam et

Haberler

Bozok’tan Muş’a bilim yolculuğu: Prof. Dr. Hamdi Temel

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Muş Alparslan Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen ve geleneksel hale gelen “Çay Bahane Sohbetleri” farklı alanlardan uzmanları konuk ediyor.

87’ncisi düzenlenen “Çay Bahane Sohbetleri” projesinin konuğu Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hamdi Temel oldu.

“Plastik Hayatlar ve Kanser” başlığı altında öz bilgiler paylaşan Prof. Dr. Hamdi Temel, katılımcıların soruları ışığında öneri ve görüşlerini de aktardı. Mikroplastiklerin çevrede pek çok alanda bulunduğun değişik örneklerle anlatan Temel, plastik kullanımının insan sağlığı üzerindeki etkilerinden bahsetti ve özellikle kanserle olan bağlantılarına dair bilgiler aktardı.

Dijital ortamlarda da yayınlanarak halkın faydalanmasına fırsat verilen sohbet programında akademisyenlerin yanı sıra Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican’da katıldı ve verdiği bilgiler için Prof. Dr. Temel’e teşekkür etti.

Okumaya devam et

Haberler

Muş Alparslan Üniversitesi “Genç Ar-Ge Söyleşileri” ile Akademisyenleri Liselilerle Buluşturdu

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörlüğünün konuğu olarak şehirde bulunan gönüllü akademisyenler, Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen “Genç Ar-Ge Söyleşileri” ile ziyaret ettikleri okullarda 11 Nisan 2025 Cuma günü liseli gençlerle bir araya geldiler.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kenan Yıldırım’ın koordinasyonunda İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhammet Kurulay, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rahmi Ünal ve Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hamdi Temel ile Prof. Dr. Mustafa Böyükata tarafından verilen eğitim semineri niteliğindeki buluşmalarda Muş Alparslan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Salih Özer, Doç. Dr. Bayram Arıcı ve Dr. Öğr. Üyesi Adem Şehitoğlu konuklara eşlik ettiler.

Muş Anadolu Lisesi’nde Prof. Dr. Muhammet Kurulay “Yapay Zeka ve Öğretime Etkileri”, Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Prof. Dr. Rahmi Ünal “Eklemeli İmalat Teknolojilerinin Sürdürülebilirlik Açısından Önemi“, Muş Fen Lisesi’nde Prof. Dr. Hamdi Temel “Plastik Hayatlar ve Kanser” ve Muş Selahattin Eyyubi İmam Hatip Lisesi’nde Prof. Dr. Mustafa Böyükata “Araştırarak Gelişen Bir Genç Olmak” başlığı etrafında çalışmaları ve deneyimleri ışığında bilgiler paylaştılar.

Etkileşimli bir yolla gerçekleştirilen söyleşilerde gençlerin geleceğe ilişkin yön belirlemede faydalarına olacak ve daha nitelikli bir kariyer yolculuğuna yönelmelerini teşvik edecek öneriler de aktarılıp öğrencilerin sorularına cevaplar verildi.

Öğrencilerin yanı sıra öğretmenlerin de ilgi gösterdikleri etkinliklerle ilgili düşüncelerini paylaşan Muş Anadolu Lisesi Müdürü Remzi Sayılğan, Muş Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Erhan Subaşı, Muş Fen Lisesi Müdürü Kasım Aktaş ve Muş Selahattin Eyyubi İmam Hatip Lisesi Müdürü Cahit Demirağ alanında yetkin öğretim üyelerini okullarında görmekten duydukları memnuniyeti ve öğrencilerin ilgilerinin kendileri için de sevindirici olduğunu ifade edip teşekkür ettiler.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kenan Yıldırım, üniversite olarak şehre yönelik çalışmalarda eğitim öğretim faaliyetlerine katkı vermeyi öncelediklerini belirtti.  Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican yönetim olarak yörede eğitimin her kademesinde iş birliğine açık durduklarını vurguladı ve hem ziyaret edilen okul yöneticilerine hem de davetlerine olumlu karşılık vererek söyleşi gerçekleştiren akademisyenlere teşekkür etti.

Okumaya devam et

Trendler

Prof. Dr. Hamdi Temel © 2020 Tüm hakları saklıdır. Site içerisindeki yazıların izinsiz ve kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır.

Toplam Ziyaretçi Sayısı

maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş