Bizimle iletişime geçin

Haberler

2023 Vizyonunda Üniversitelerin Araştırma Laboratuvarları Çalıştayının Ardından 1

Yayınlanma

Tarih

5-7 Kasım tarihleri arasında Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde 2023 Vizyonunda Üniversitelerin Araştırma Laboratuvarları Çalıştayının 2. sini de çok şükür güzel bir şekilde tamamladık. Geçtiğimiz yıl Dicle Üniversitesi’nde çalıştay başkanı olarak görev yaptığım ilk çalışmamızda uzun bir uğraş sonucu yayınladığımız çalıştay kitapçığ

tekresim1

ındaki çıktıları sunumumla başladı bu yıl ki çalışmamız. Araştırma Merkezlerinin problemlerini, bu araştırma merkezlerinin bugünü, dünü ve yarınının tartışılması gerektiğini, merkezler arasında elzem olan iletişimin sağlanması gibi hususları detaylı bir şekilde tartışmış, fikir alışverişinde bulunmuştuk geçen yıl yaptığımız ilk çalıştayımızda…
Dicle Üniversitesinde birincisi gerçekleştirilen 2023 Vizyonunda Üniversitelerin Araştırma Laboratuvarları Çalıştayında; Merkezi araştırma laboratuvarlarının mevcut durumu, sorunları, hedefleri, akademik çalışmalar ile Sanayi, kamu ve bölgesel gelişmeye olan katkısının yanında 2023 vizyonundaki yeri ve rolü gibi konularda da sunumların gerçekleştirilip Kavram Karmaşası detaylı bir şekilde gündeme gelerek tartışıldı. Üniversitedeki araştırma merkezleri kendilerinin ve hizmetlerinin tanımlanması gerektiği dile getirdi.
-Genel Araştırma Merkezi mi?
-Rutin Analiz Laboratuvarı mı?
-Teknoloji Tansfer Ofisi mi?
-Tematik Araştırma Merkezi mi?
kavramlarının hangisini tercih edeceğimiz hakkında fikir alışverişleri yapıldı. Bu kavramları kısaca şöyle açıklayabilirim;
Genel Araştırma merkezleri; Üniversite öğretim üyelerinin hizmet alımı şeklinde projelerinden aktarılan kaynaklarla yapılan, analiz hizmetinin verildiği laboratuarlardır. Lisansüstü ve proje çalışmalarına yönelik, üniversite öğretim üyelerinin önderliğinde yürütülen projeler için kullanılacak analiz laboratuarlarını da kapsamaktadır.
Üniversite dışı hizmet, Rutin analiz laboratuarları: Üniversite dışından sanayi, devlet kurumları ve şahıslardan gelen analiz isteklerine cevap veren akredite olmuş, sertifikalı, belirli kalitede ve standartlarda test hizmeti sunan birimlerin oluşturulmasını kapsamaktadır.
Tematik/Mükemmeliyet/Araştırma Merkezi: Ülkemiz için belirlenmiş olan öncelikli araştırma alanlarının tespiti, mevcut ve planlanan araştırma potansiyeli esas alınmak üzere seçilecek alanlarda Mükemmeliyet Merkezleri kurulmasını kapsamaktadır. Bu merkezlerin bünyesinde belirlenen alanlarda araştırmacılar ve lisansüstü öğrenciler tarafından araştırmalar yapılmaktadır. Genellikle disiplinler arası çalışmalar yürütülür ve tematik odaklıdırlar.
Kuluçka Merkezi ve Teknoloji Transfer Ofisi: Girişimcilik faaliyetlerinin merkezi olarak hizmet verme amacı olan “Kuluçka Merkezi”, öğrenci, akademisyen ve mezunların sürdürülebilir ve ölçeklenebilir sosyal ve tekno-girişimler başlatmasına destek vermek için kurulmaktadır.
Bu tip merkezleri, amaçlarına ve işlevlerine göre daha da farklı şekilde sınıflandırabiliriz.
Sonuç olarak araştırma merkezleri kuruldukları üniversitelerinin durumuna ve bulunduğu çevrenin isteklerine göre kendisini yukarıda sayılanlardan birinin veya bir kaçının yerine koyabilir, ama tüm sorulara “evet” dediğinde –ki çoğu yerde durum budur- ne yazık ki hiç biri gerekliliklerini tam sağlayamamakta ve beklentileri karşılayamamaktadır.
Çalıştay sonunda önerilen bu merkezlerin tematik yani bir alanda özelleşmiş araştırma merkezleri halini almasıdır. Fakat büyük ve gelişmiş üniversiteler hariç pek çok üniversitede birçok alandaki evrensel araştırma alt yapısının dahi eksik olması nedeniyle bu merkezler üniversite içerisinde bir gurup araştırmacı için değil üniversitenin büyük çoğunluğunun isteklerine cevap vermesi gerekliliğinden GENEL ARAŞTIRMA MERKEZİ olması uygun görülmüştür.
Not: Personeller ile ilgili durumu ise bir sonraki köşe yazımda paylaşmak istiyorum.

Okumaya devam et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haberler

Yozgat’ta öğrenciler mikroplastiklerin zararları konusunda bilgilendirildi

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde, Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu tarafından “Görünmeyen Tehlike Mikroplastikler” konulu konferans düzenlendi.

Okulun çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen etkinlikte, Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel konuşmacı olarak yer aldı.

Temel, konferansta, çevre kirliliği ve mikroplastiklerin canlı yaşamına etkilerine ilişkin sunum yaptı.

Plastiklerin, günlük yaşamda yoğun şekilde kullanılması nedeniyle mikroplastik oluşumuna yol açtığını anlatan Temel, “Damarlarımızda dolaşan kanda bile artık mikroplastikler yer almakta. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, mikroplastiğe maruz kalan hayvanların depresyon benzeri belirtiler gösterdiği ve sinir sistemi iletişiminde bozulmalar yaşandığı gözlemlendi.” diye konuştu.

Temel, plastik kullanımının azaltılması gerektiğine dikkati çekerek, “Bez ve kağıt torbaların kullanılması, plastik ambalajlara alternatiflerin tercih edilmesi gerekiyor. Aksi halde mikroplastikler, tüm canlılar için ciddi bir tehdit oluşturmaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin çevre bilinciyle ilgili düşüncelerini paylaştığı programda, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Fatih Şahin, Prof. Dr. Temel’e plaket takdim etti.

Okumaya devam et

Haberler

Bozok’tan Muş’a bilim yolculuğu: Prof. Dr. Hamdi Temel

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Muş Alparslan Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen ve geleneksel hale gelen “Çay Bahane Sohbetleri” farklı alanlardan uzmanları konuk ediyor.

87’ncisi düzenlenen “Çay Bahane Sohbetleri” projesinin konuğu Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hamdi Temel oldu.

“Plastik Hayatlar ve Kanser” başlığı altında öz bilgiler paylaşan Prof. Dr. Hamdi Temel, katılımcıların soruları ışığında öneri ve görüşlerini de aktardı. Mikroplastiklerin çevrede pek çok alanda bulunduğun değişik örneklerle anlatan Temel, plastik kullanımının insan sağlığı üzerindeki etkilerinden bahsetti ve özellikle kanserle olan bağlantılarına dair bilgiler aktardı.

Dijital ortamlarda da yayınlanarak halkın faydalanmasına fırsat verilen sohbet programında akademisyenlerin yanı sıra Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican’da katıldı ve verdiği bilgiler için Prof. Dr. Temel’e teşekkür etti.

Okumaya devam et

Haberler

Muş Alparslan Üniversitesi “Genç Ar-Ge Söyleşileri” ile Akademisyenleri Liselilerle Buluşturdu

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörlüğünün konuğu olarak şehirde bulunan gönüllü akademisyenler, Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen “Genç Ar-Ge Söyleşileri” ile ziyaret ettikleri okullarda 11 Nisan 2025 Cuma günü liseli gençlerle bir araya geldiler.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kenan Yıldırım’ın koordinasyonunda İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhammet Kurulay, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rahmi Ünal ve Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hamdi Temel ile Prof. Dr. Mustafa Böyükata tarafından verilen eğitim semineri niteliğindeki buluşmalarda Muş Alparslan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Salih Özer, Doç. Dr. Bayram Arıcı ve Dr. Öğr. Üyesi Adem Şehitoğlu konuklara eşlik ettiler.

Muş Anadolu Lisesi’nde Prof. Dr. Muhammet Kurulay “Yapay Zeka ve Öğretime Etkileri”, Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Prof. Dr. Rahmi Ünal “Eklemeli İmalat Teknolojilerinin Sürdürülebilirlik Açısından Önemi“, Muş Fen Lisesi’nde Prof. Dr. Hamdi Temel “Plastik Hayatlar ve Kanser” ve Muş Selahattin Eyyubi İmam Hatip Lisesi’nde Prof. Dr. Mustafa Böyükata “Araştırarak Gelişen Bir Genç Olmak” başlığı etrafında çalışmaları ve deneyimleri ışığında bilgiler paylaştılar.

Etkileşimli bir yolla gerçekleştirilen söyleşilerde gençlerin geleceğe ilişkin yön belirlemede faydalarına olacak ve daha nitelikli bir kariyer yolculuğuna yönelmelerini teşvik edecek öneriler de aktarılıp öğrencilerin sorularına cevaplar verildi.

Öğrencilerin yanı sıra öğretmenlerin de ilgi gösterdikleri etkinliklerle ilgili düşüncelerini paylaşan Muş Anadolu Lisesi Müdürü Remzi Sayılğan, Muş Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Erhan Subaşı, Muş Fen Lisesi Müdürü Kasım Aktaş ve Muş Selahattin Eyyubi İmam Hatip Lisesi Müdürü Cahit Demirağ alanında yetkin öğretim üyelerini okullarında görmekten duydukları memnuniyeti ve öğrencilerin ilgilerinin kendileri için de sevindirici olduğunu ifade edip teşekkür ettiler.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kenan Yıldırım, üniversite olarak şehre yönelik çalışmalarda eğitim öğretim faaliyetlerine katkı vermeyi öncelediklerini belirtti.  Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican yönetim olarak yörede eğitimin her kademesinde iş birliğine açık durduklarını vurguladı ve hem ziyaret edilen okul yöneticilerine hem de davetlerine olumlu karşılık vererek söyleşi gerçekleştiren akademisyenlere teşekkür etti.

Okumaya devam et

Trendler

Prof. Dr. Hamdi Temel © 2020 Tüm hakları saklıdır. Site içerisindeki yazıların izinsiz ve kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır.

Toplam Ziyaretçi Sayısı

maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş