Bizimle iletişime geçin

Haberler

Bozok Üniversitesinde kenevir Çalıştayı

Yayınlanma

Tarih

Kenevirin ekonomiye kazandırılması, endüstriyel değeri yüksek olan ürünlere dönüştürülmesi adına sektör buluşmaları yaparak önemli adımların atıldığı üniversitemizde İnfima Holding ile Kenevir Esaslı İşbirliği ve Yol Haritasının Belirlenmesine yönelik çalıştay düzenlendi.
Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya, Yozgat Valisi Ziya Polat, Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Rektör Yardımcımız ve Kenevir Araştırma Projeleri Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Akın, Genel Sekreter Prof. Dr. Uğur Kölemen, Boğazlıyan Belediye Başkanı Gökhan Coşar, Yozgat Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, İnfima Holding İcra Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Demiröz ve beraberindeki heyet, Polat Makine temsilcileri ve öğretim elemanları katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Yozgat Bozok Üniversitesi’nin ihtisas alanı olan endüstriyel kenevirin bütün biyokütlesinin ekonomiye kazandırılması gibi misyon ve sorumlulukları olduğunu dile getirerek, İnfima Holding gibi sektöre hitap eden firmalarla üniversite sanayi işbirliği kapsamında bir yol haritası çizmek amacıyla çalıştay düzenlediklerini söyledi.
Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ sektörün öncü firmalarından olan İnfima Holding’in deneyim ve tecrübelerini kullanarak üniversitemizin ihtisas alanı olan kenevir özelinde yapılacak Ar-Ge çalışmaları sonucunda, marka değeri olan, prestijli ürünler elde edip ekonomiye kazandırmak istediklerini dile getirdi.
Rektörümüz özellikle medikal kenevir alanında yasal düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesiyle geniş yelpazede ürüne dönüşecek olan medikal sektörü besleyen endüstriyel kenevirin mevcut pazarda bölge ve ülke kalkınmasına önemli katkılar sunacağına dikkat çekti.
Rektörümüz konuşmasının devamında : “Bölgesel kalkınma odaklı misyonuyla girişimci bir üniversite olan Yozgat Bozok Üniversitesi öncülüğünde Polat Makine, İlfima Holding gibi sektörün önde gelen firmalarıyla yapılacak işbirliği ile sonuç odaklı bir sürece yönelmek istiyoruz” dedi.
İnfima Holding İcra Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Demiröz iki seneyi aşkın kenevir özelinde çalışma yürüttüklerini belirterek kenevirin Ar-Ge’sini yapan ve bu pazara hakim ekiple çalışan önemli bir firma olduklarını dile getirdi.
Demiröz konuşmasının devamında : “TUBİTAK’la kenevir üzerinde mevcut Ar-Ge çalışmalarımız var. Yozgat Bozok Üniversitesinin ihtisas alanı olması ve bu alanda akreditasyon sağlayan tek öncü üniversite olması hasebiyle gerek İnfima Holding’in saha deneyimleri gerekse Yozgat Bozok Üniversitemizin ile ortaklaşa yürütmeyi planladığımız çalışmalarla keneviri ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Endüstriyel kenevirin sektör önündeki engellerini bürokratik anlamda aşarak Ar-Ge çalışmalarının Yozgat Bozok Üniversitesi işbirliğinde ürüne dönüşmesi adına Yozgat ve bölgesine yatırım temelinde neler kazandırabilirizin gayesi ve çabası içerisindeyiz. Un var şeker ve yağ var biz bunu helvaya dönüştürmek için hazırız. “ dedi.
Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse de Yozgat Bozok Üniversitesinin endüstriyel kenevir alanında ihtisaslaşmasının ardından önemli çalışmalar yürüttüğünü belirterek kenevirin Yozgat adına istifade edilmesi gereken önemli bir katma değer olduğunu söyledi
Yozgat Valisi Ziya Polat’ta endüstriyel kenevir özelinde yapılan sektör görüşmelerinden artık somut adımlar atılmasını gerektiğine vurgu yaparak: “Tarım ve Hayvancılık da önemli potansiyeli olan şehrin kenevirde de öncü bir şehir hüviyetine kavuşması arzusundayız. Yiğitler şehri Yozgat’ı, Yozgat Bozok Üniversitesi öznesinde bir kenevir üssü yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Moderatörlüğünü Üniversitemiz Kenevir Araştırma Projeleri Koordinatörü Prof. Güngör Yılmaz’ın yaptığı çalıştayda üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hamdi Temel “Bitkisel Kaynaklı Kozmetik Ürünler” Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Korkmaz, “Kenevir Esaslı Kozmetik Ürünler”, Doç. Dr. Ali Aydın “Kenevirde Bulunan Kannabinoidler ve CBD Eldesi”, Dr. Öğr. Üyesi Melek Khalili de “Kenevir Esaslı Ürünlerin Hücre Yenileyici Olarak Kullanımı” konularında sunumlar yaptı.
Çalıştayda Polat Makine adına Dr. Emrah Gizinoğlu ve İnfima Holding temsilcisi Yasemin Gödekoğlu da firmalarının kenevir alanında yaptığı çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Okumaya devam et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haberler

Yozgat’ta 42 akademisyen, lavanta bitkisini sağlık açından araştırarak kaynak kitap hazırladı

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Haber: Seyfi Çelikkaya 

(YOZGAT) – Yozgat’ın Çekerek ilçesinde 2019 yılında kurulan Lavanta Adası’nda iki yıl süre ile inceleme ve araştırma yapan Yozgat Bozok Üniversitesi’nden 27 farklı ana bilim dalından 42 öğretim üyesinin katkıları ile hazırlanan ‘Sağlık Bilimleri Açısından Lavanta’ adlı kitap piyasaya çıktı. Kitabın editörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Hamdi Temel, lavanta konusunda birden fazla yayının bulunduğunu, sağlık açısından ise Türkiye’de ilk olarak kendilerinin bir kaynak kitap hazırladıklarını söyledi.

Yozgat’ın Çekerek ilçesindeki sulama amaçlı baraj sularının çevrelediği 250 dönümden oluşan adaya 250 bin lavanta dikimi yapılarak, Türkiye’nin tek parselde en büyük Lavanta Adası oluşturuldu. Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel ile 42 öğretim üyesi, lavanta adasında yaklaşık iki yıl süren inceleme ve araştırma sonuçlarının bir kitapta topladı. Lavanta bitkisinin sağlık bilimleri açısından değerlendirildiği kitabın, önemli bir akademik boşluğu dolduracağını aktaran Prof. Dr. Temel, Yozgat’ın Çekerek ilçesinde de yetiştirilmeye başlanan lavanta bitkisine, hazırlanan kitapla bilimsel açıdan da dikkat çekmek istediklerini vurguladı.

“4 bin yıldır lavanta insanoğlunun hizmetine sunmuş olan bir bitki”

Prof. Dr. Temel, lavanta bitkisinin tarih boyunca insanoğlunun hizmetine sunulduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Yaklaşık 1,5-2 yıldır biz bu lavanta kitabı ile uğraşıyoruz, kitabımız sonunda çıktı. Bozok Üniversitesi, özellikle Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri, Diş Hekimliği Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden de hocalarımızın katkıları olan, 42 akademisyenin beraberce hazırlamış olduğu bir kitabımız bu. Kitabımızın önemli bir özelliği var, biz işi tamamen sağlık bilimleri açısından değerlendirdik. Bu kitabı aldığınız zaman sağlık bilimleri noktasında aklınıza gelen hemen hemen bütün soruların cevaplarını, yapacağınız akademik çalışmaların bir temeli olacak nitelikte olan bir kitabımız. İki yıl önce Türkiye’nin gerçekten en büyük lavanta adası dediğimiz ve dünyada da sayılı olan adalardan bir tanesi olan Çekerek’te lavanta adasını gezdiğimiz zaman, birkaç öğretim üyesiyle dedik ki; lavantanın sadece Türkiye’de değil dünyaya tanıtılması gerekir. Turizm sektörü bizim için çok önemli, insanlar biliyor, orada çok güzel resimler çekiniyorlar. O ayrı bir konu ama bunu artık tamamen akademik anlamda, sağlık bilimleri anlamın da değerlendirmemiz lazım ki; biz bu kitabı çıkarttıktan sonra şu an çok güzel bir TÜBİTAK 1001 projesi gönderdik. Avrupa Birliği projesi şu an bitme aşamasında. Seneye belki bunların artık akademik çalışmalarını da konuşacağız. İki bine yakın literatürler talanmış. Eğer gerçekten bir akademisyen, sadece akademisyen değil halkımızda bu lavantaya ilgi duyan bir insan okuduğu zaman lavantanın gerçekten çok önemli bir bitki olduğunu görecek. Zaten 4 bin yıldır lavanta insanoğlunun hizmetine sunmuş olan bir bitki. Çünkü ilk başta kozmetik alanında başlamış. Hatta bizim Yozgat’ta yorganların, yastıkların, yatakların içine bile lavantalar atılırdı ki güvelenmesin diye.”

“Müthiş bir ağrı kesici”

Lavanta bitkisinin sağlık açısından çok fazla faydalarının bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Temel, lavantanın faydalarını şöyle özetledi:

“Çok inanılmaz derecede faydaları var. Burada özellikle üniversite gibi büyük kurumlarda, belediyelerde, hem çok güzel göze hitap ediyor hem de lavantanın o kokusunu içinize çektiğiniz zaman stresinizi aldığını görüyorsunuz. Örneğin üniversite kampüsünde bir lavanta bahçesi olduğu zaman çocuklarımız sınavdan çıktıktan sonra o stresten kurtulmaları için gidip lavanta bahçesine uzanmaları, onları böyle içlerine çekmeleri gerçekten stresi aldığını gösteriyor. Oksijensiz falan kaldığınız zaman başınızın hafif ağrıması normal, çok normal bir şey, bu da büyük bir ihtimalle oksijensiz kalmasından dolayı. Hemen bir sentetik ağrı kesici almaktansa ben bir lavanta yağını alırım, başıma masaj yaparak lavanta yağıyla boyunlarınıza veya ağrıyan herhangi bir yerinize masaj yaparak yağı kullandığınız zaman o ağrının hafiflemiş olduğunu da göreceksiniz. Müthiş bir ağrı kesici. Krem olarak da kullanıyorsunuz. Baktığınız zaman kanserle ilişkili olduğunu görüyorsunuz, bu tip çalışmalarda. Bunlar biraz üst çalışmalara doğru gidilebiliyor. Burada dört beş tane sayfada kanser-lavanta arasındaki etkileşimleri görebiliyorsunuz. Uyku problemi olanlar, akşam yanınızda lavanta kokulu bir şey sürdüğünüz zaman uyku stresinizin yok olduğunu, çok rahat uyumanıza neden olduğunu görüyorsunuz. Aromaterapide çok inanılmaz derecede kullanılıyor. Bunun yanında lavantanın covit ile ilişkili olup olmadığını merak ediyorsanız, burada çok önemli bir konumuz var oraya bakabilirsiniz. Gıda ambalaj sektöründe kullanılıyor. Çünkü bunlarda artık gıda ambalaj tamamen sentetik polimer bir şey kullandığınız zaman onun içindeki kimyasallar geçebilir. Onun için biyo çözünür dediğimiz işte lavantalı kaplama yaparsanız, lavantanın çok daha inanılmaz derecede çok daha farklı anlamlarda kullanıldıklarını göreceksiniz.”

“Kitabımızda işin klinik boyutunu değerlendirdik, yüzde 80’e yakını tamamen klinik”

Prof. Dr. Hamdi Temel, “Lavantayla ilgili çok kitap var, işin endüstriyel boyutu, bitkisel boyutu, Ziraat Fakültesindeki arkadaşların vesaire bunların yazmış oldukları çok güzel kitaplar var ama biz bu kitabımızda işin klinik boyutunu değerlendirdik, yüzde 80’e yakını tamamen klinik. İlk bölümümüz lavantanın genel bir açıklaması, biyokimya ve farmakolojik kısımlarını vermişiz ama sonraki kısımları tamamen klinik çalışmalarına ayrılmış. Lavantayla ilgili bir çalışma yapacaksanız, özellikle sağlık bilimlerini ilgilendiren, klinik boyutunu ilgilendiren bir çalışma yapacaksanız bu kitap sizin için birebir bir kaynak olacaktır. İki bin tane kaynağı zaten okumaya çalıştığınız zaman onların özetlerini bile aldığınız zaman lavantanın sağlık açısından faydalarını veren bir bilgi birikimine sahip olmuş olacaksınız” diye konuştu.

Okumaya devam et

Haberler

Yozgat’ın Lavantaları Şifa Kaynağı!

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve gazetemizin köşe yazarlarından Prof. Dr. Hamdi Temel, editörlüğünü üstlendiği “Sağlık Bilimleri Açısından Lavanta” adlı kitabını okuyucularla buluşturdu.

Yozgat’ın lavanta bahçeleri ve sağlık bilimleri alanında önemli çalışmalarla anılması, yerelden kalkınma modeli çerçevesinde bir başarı hikayesine dönüşüyor. Özellikle Çekerek ilçesinde, Orman Genel Müdürlüğü tarafından barajdaki yarımadada kurulan lavanta bahçesi hem bölge turizmine hem de sağlık bilimleri araştırmalarına katkı sağlıyor.

Yozgat’ın Gözde Mekanı: Çekerek Lavanta Bahçesi

Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay’ın önerisiyle 2019 yılında oluşturulan Çekerek Barajı’ndaki lavanta bahçesi, yerelden kalkınma modeli kapsamında bölgenin turistik cazibe merkezlerinden biri haline geldi. 250 dekarlık alana yayılan bu bahçe, mor ve yeşilin tonlarıyla ziyaretçilerini büyülerken, aynı zamanda baraj manzarasıyla da dikkat çekiyor.

Sağlık Bilimleri Açısından Lavanta Kitabının Amacı ve İçeriği

Prof. Dr. Hamdi Temel’in editörlüğünü yaptığı “Sağlık Bilimleri Açısından Lavanta” kitabı, Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi akademisyenleri başta olmak üzere, diş hekimliği, veterinerlik ve sağlık bilimleri fakültelerinden 42 akademisyenin katkılarıyla hazırlandı. Kitap, lavantanın sağlık alanındaki kullanımına dair geniş bir yelpazede bilimsel veriler sunuyor. Nörolojiden enfeksiyonlara, biyokimyadan farmakolojiye kadar uzanan bu kapsamlı çalışma, lavantanın farklı alanlardaki etkilerine odaklanıyor.

Temel yapmış olduğu açıklamada,

‘’Diğer kitaplardan ayıran özellik şu ki biz daha çok sağlık boyutunu düşündük. Yani işin nöroloji kısmından tutun enfeksiyona kadar, biyokimyadan tutundan da farmakolojisine kadar böyle çok değişik alanda bir yelpaze oldu. 2 binin üzerinde literatürler tarandı. 42 akademisyen çalışmalarıyla yer aldı, destek verdi. Çalışmalar ile hem insanların da ufukları da açılıyor’’ ifadelerine yer verdi.

Kitabın diğer kitaplardan ayrılan en önemli özelliği ise sağlık boyutuna yoğunlaşması. Lavantanın aktif ambalajlama teknolojisinde ve gıda sektöründeki kullanımına dair iki farklı başlık altında önemli bilgiler de yer alıyor.

Yozgat’ın Lavanta Potansiyeli

Prof. Dr. Hamdi Temel, Yozgat’ta lavanta ekim kültürünün giderek geliştiğine dikkat çekti. Çekerek’te kurulan lavanta adası, sadece fotoğraf çekmek için değil, sağlık açısından da önemli bir ziyaret noktası haline geliyor. Lavantanın stres azaltıcı etkisinden uyku kalitesine kadar pek çok faydasının bulunduğunu belirten Temel, bu bitkinin Yozgat’ta daha da yaygınlaşması için akademik çalışmaların önemine vurgu yaptı. Lavantanın bakteri öldürme özelliği eski zamanlardan bu yana bilinirken, günümüzde ise akademik boyutuyla incelenmeye başlandığını ifade etti.

Sağlık Bilimleri ve Lavanta Araştırmaları

Lavantanın kozmetikten mide bulantısına, kepekten baş ağrısına kadar çok çeşitli kullanım alanlarına sahip olduğunu belirten Temel, “Lavanta çok gizemli bir bitki. Stresi azaltıyor, baş ağrılarını hafifletiyor, kepeğe ve saç dökülmesine iyi geliyor. Öğrencilerime lavanta çayı içmeyi bile öneriyorum” diyerek, lavantanın sağlık bilimlerinde ne denli önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.

Kitap, 2 binden fazla literatürün taranması sonucunda hazırlanan detaylı bir çalışma olarak dikkat çekiyor. Akademik çevreler ve sağlık bilimleri alanında çalışanlar için önemli bir kaynak niteliği taşıyan kitap, lavantanın sağlık alanındaki potansiyelini gözler önüne seriyor.

Üçüncü Kitap Yolda

Prof. Dr. Hamdi Temel, lavanta kitabının ardından üçüncü bir kitabın da yolda olduğunu müjdeledi. Kitabın detayları henüz paylaşılmasa da, sağlık bilimleri açısından yine önemli bir konunun ele alınacağı ifade edildi. Temel,

“TÜBİTAK destekli projelerimiz var, yakında onları da paylaşacağız. Lavanta çok faydalı bir bitki ve biz akademik çalışmalarla bu konuda önemli adımlar atmaya devam edeceğiz” dedi.

https://www.yozgatcamlik.com/haber/22075454/yozgatin-lavantalari-sifa-kaynagi

Okumaya devam et

Haberler

Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Lavanta Üzerine Yeni Kitap

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Editörlüğünü Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel’in yaptığı, Bozok Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve Antalya Nobel Kitabevi tarafından yayımlanan ‘ Sağlık Bilimleri Açısından Lavanta’ adlı akademik kitap raflardaki yerini aldı.

Lavanta bitkisinin sağlık bilimleri açısından değerlendirildiği ve Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar’ın önsözünü yazdığı 243 sayfadan oluşan kitaba, 27 farklı Ana Bilim dalından 41 öğretim üyesi katkı sağladı.

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı ve kitap editörü Prof. Dr. Hamdi Temel, lavanta bitkisinin sağlık bilimleri açısından değerlendirildiği kitabın önemli bir akademik boşluğu dolduracağını söyledi.

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde de yetiştirilmeye başlanan lavanta bitkisine hazırlanan kitapla bilimsel açıdan da dikkat çekmek istediklerini vurgulayan Prof. Dr. Temel, “Hazırladığımız kitap, alandaki akademik çalışmalara ve yeni projelere ilham kaynağı olacak ve Yozgat’ın lavanta ile özdeşleşmesine önemli bir katkı sağlayacak” dedi.

Kitap editörü Prof. Dr. Hamdi Temel, hazırlanan kitabı Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar’a takdim etti. Rektör Evren Yaşar, ‘Sağlık Bilimleri Açısından Lavanta’ adlı kitabın hazırlanmasında emeği geçen Yozgat Bozok Üniversitesi öğretim üyelerine teşekkür etti.

Okumaya devam et

Trendler

Prof. Dr. Hamdi Temel © 2020 Tüm hakları saklıdır. Site içerisindeki yazıların izinsiz ve kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır.

Toplam Ziyaretçi Sayısı

maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş