2019 yılı itibari ülkemizde çevre kirliliğini ve israfı önleme adına çok güzel şeyler olmaya başladı. Bu hızla da devam edilmesi gerekiyor. Çevre kirliliğini önler isek tertemiz bir çevremizin olmasına ve gelecek neslimizin daha sağlıklı yaşamasına neden olacaktır. İlerleyen zamanlarda ise tüm canlıların sağlığı olumlu etkilenecektir.
Çevre kirliliğini ve israfların önlenmelerinde şuurlu kimliğimiz ön plana çıkması gerekmektedir ve yanlış olan bazı davranışlarımızı düzeltmeliyiz. Her şeyi bir başkasından veya idari mekanizmadan beklemek doğru değil.
Temiz çevre geleceğimiz ve şu an ki yaşantımız açısından son derece önemlidir. Oluşan atık miktarı gün geçtikçe artıyor. Biz ise her zaman bu atıklardan daha hızlı hareket etmek zorundayız ki çevremiz de daha az kirlensin.
Zenginliğin, ülke refahının ve dünya nüfusunun artması nedenleri ile insanların daha fazla ürün satın alması ve nihayetinde daha fazla atık oluşması ve çevremizin daha fazla kirlenmesi anlamına gelmesi demektir.
Her gün raflarda yeni paketleme ve teknolojik ürünler yerini alıyor, bu ürünlerin ise çoğu ne yazık ki biyolojik olarak parçalanamayan malzemeler içeriyor. Fast food tarzı yiyeceklerin sayısı gün geçtikçe çevremizi kuşatıyor bu da ayrı bir atıkların oluşumuna neden oluyor.
Atık doğal çevre üzerinde çok büyük olumsuz etkilere sahip oluyor. Çözünmesi ayrı dert, çözünmemesi ayrı bir dert.
Zararlı kimyasallar ve sera gazları çöplük alanlarındaki çöplerden salınıyor.
Atık için ise artık yer yok. Depolama sahalarımız hızla doluyor. Okyanuslar büyük bir çöp yığınına dönüşmüş. Önlem alınmaz ise dünya bir çöp yığını haline gelecektir.
Ne yapmamız gerekiyor ya da bize düşen görevler nelerdir?
Ekonomideki finansal harcamalarımızı azaltmamız gerekiyor. En azından açık büfe kahvaltı ve yemek tarzı yerlerdeki yiyeceklerimize bir son verelim. Eski elbiselerimizi veya eşyalarımızı ya değerlendirelim veya bir fakire verelim.
Gelecek nesillerimiz için doğal kaynaklarımızı koruyalım. Örneğin her fırsatta ağaç dikelim, yeşili koruyalım.
Sağlık ve gıda ürünleri hariç “Geri Dönüşümlü Malzemelerden Üretilen Ürünleri” satın almaya çalışalım. Yeniden kullanılan malzemelerden yapılmış ürünler satın almak için ürünün ambalajında bir geri dönüşüm sembolü ve etiketine bakalım. Her gün üreticiler kâğıt havlular, karton kutular, plastik kaplar, boya kalemleri, mürekkep kartuşları, boya, hortumlar, mobilya, duvar kağıdı ve hatta çöp kutuları gibi bahçe malzemeleri dâhil geri dönüştürülebilir ürünler oluşturmanın yeni yollarını buluyorlar. Bizde destek olalım…
Yiyecek, içecek veya başka şeyler alırken kendi bez torbalarımızı kullanalım. Bez torbamız yok ise geri dönüşümlü kağıt torbalar üzerinde ısrar edelim ve çift torbalama olmadan mümkün olduğu kadar çok eşyayı bir torbaya koymaya gayret edelim.
Ürünleri toplu olarak satın alarak satın aldığımız ambalaj miktarını azaltmaya çalışalım.
Faturalar, finansal tablolar, bültenler vb. gibi normal olarak size gönderilen herhangi bir bildiri belgesinin e-posta ile gönderilmesini isteyelim.
Kağıt tabaklar, bardaklar ve mutfak eşyaları gibi tek kullanımlık nesnelerden uzak durmaya çalışalım.
Hediye sararken, ambalaj kağıdı yerine yeniden kullanılabilir hediye çantalarını tercih edelim ya da ambalaj kağıdını yeniden kullanalım.
Eşyaların geri dönüşümü, bir ürünün kısmen veya bir bütününün tekrar benzer veya aynı ürünlerin üretiminde kullanılmasını içerir. Düzenli üretimde, hammadde kullanımı doğrudan doğal kaynaklardan sağlanmaktadır. Örneğin, ağaçların kesilmesi gereken taze kağıt hamuru, birinci nesil kağıt oluşturmak için kullanılır. Geri dönüştürülmüş kağıt, son ürünün kalitesinden büyük ölçüde ödün vermeden yeni kağıt üretiminde çok iyi bir şekilde kullanılabilir.
Aynısı metal, cam ve plastik gibi çoğu ürün için de geçerlidir. Geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanılması nedeniyle tasarruf edilen enerji aynı zamanda toplam tasarruf sağlar. Bu nedenle, içinde bulunduğumuz çevreyi koruma ve zenginleştirmeye yönelik sadece bir seçim ve tutum meselesidir.
Talebin arz ve kontrol taleplerinin doğal kaynakların sömürülmesine yol açabileceği gerçeğini göz önünde bulundurmalıyız.
Üç Sürdürülebilirlik Süreci prensibimiz olsun; Azaltın, Yeniden Kullanın ve Geri Dönüştürün…
Hadi az da olsa yukarıdakilerden birisi ile temiz bir çevre, sağlığımız ve geleceğimiz için başlayalım.
Var mısınız?