Bizimle iletişime geçin

Haberler

Prof. Dr. Hamdi Temel: “Kimyasallar toprağımız da kirletiyor”

Yayınlanma

Tarih

Haber: Seyfi ÇELİKKAYA

(YOZGAT)- Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel, son yıllarda sebze, meyve ve özellikle de tahıl üretiminde çok fazla kimyasal kullanıldığına dikkati çekerek, bu kimyasal maddelerin insan sağlığı açısından da sorun yarattığını söyledi. Temel, ”Dikkat ederseniz bu kadar teknoloji ilerlemesine rağmen, refah seviyesi aslında yükselmesine rağmen inanılmaz derecede hastalıklarımız da arttığını görüyoruz” dedi.

Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı da olan Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel, tarım sektöründe kimyasal gübre ve ilaçların bilinçsiz olarak kullanılmasının canlılar üzerinde olumsuz etkiler yaptığını bildirdi.

Temel, son yıllarda sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada meyven, sebzen ve özellikle de tahıl ürünlerinin verimini artırmak için kimyasal gübreler, kimyasal ilaçların çok fazla kullanıldığını belirtti. Temel, ”İnsanlar en son çare olarak bu kimyasal maddeleri kullanması gerekirken ne yazık ki ilk başta bunları kullanıyorlar ki; kullandıkları zaman biraz eğitimsiz de oldukları zaman o vermiş olduk kimyasalların eğer dozunu da kaçırırlarsa fazla vermiş olurlarsa zehirlenmeler meydana geliyor” ifadesini kullandı.

“İnanılmaz derecede hastalıklarımız da arttığını görüyoruz”

Hastalıkların inanılmaz derecede artıtğını ve çeşitlindiğine işaret eden Prof. Dr. Temel, şöyle konuştu:

”Kimyasallar, kalıntılar, meyvee, sebzee, tahıllarda olduğu zaman bu hem toprağımızı kirletiyor, hem suyumuzu kirletiyor, hem havamızı kirletiyor, bu kadar kirlilik eninde sonunda bitki, hayvan ve en sonunda bize geliyor. Ve dikkat ederseniz bu kadar teknoloji ilerlemesine rağmen, refah seviyesi aslında yükselmesine rağmen inanılmaz derecede hastalıklarımız da arttığını görüyoruz. Özellikle kronik dediğimiz hormonsal problemler, kanser, çeşitli kanser riskiyle karşı karşıyayız. Nörolojik hastalıklar dediğimiz, insanlar 70 yaşını geçtikten sonra hepsi ya alzaymır ya parkinson hastası gibi değişik sinirsel problemler meydana getiriyor. Ya da akut dediğimiz, soluduğumuz zaman ya da işte o kimyasallar deriyle temas ettiği zaman astımdan tutun derinin alerjisine kadar, derilerde kızarıklıklara kadar böyle problemler meydana getiriyor. Eğer siz o kimyasalları sebzelerde veya diğer tahıl ürünlerinde kullandığınız zaman onları yakabilirsiniz. Benek benek böyle değişik çürümeler vesaire meydana gelebiliyor. Onları yiyen bizler de işte o mahsullerden yararlanan istifade eden bizlerde de yüzde 60, yüzde 70 oranında, hatta yüzde 80 oranında bizim kanlarımızda da bu kimyasalların var olduğunu görüyoruz.

Yıllar önce düşünün bütün çiftçilerimiz aslında organik olarak mahsullerini yetiştiriyorlardı, hayvan gübrelerinden tutun çok daha değişik, bunların eğitimler verildiği zaman çok daha verimli, çok daha organik maddeler, organik mahsulleri elde edebiliyorsunuz. Son yıllarda işte permakültür eğitimleri çok artmış, bunun solucan gübresi gibi veya diğer tamamen organik olan, organik düşünebildiğimiz gübreleri ilk önce bunları denemek lazım. Mesela boraks gibi, borikasit gibi, işte bor gübreleri diyoruz bakın ama bunlarla ilgili öncelikle bir toprak analizinin yapılması lazım. Eğer siz toprak analizi yaparsanız zaten o toprağın verimini arttırmak için değişik özellikle biyo dediğimiz şeyler kullanabilirsiniz. Gerçekten dünya artık bu organik tarıma geçmişler, buna biz de Türkiye olarak da geçmemiz gerekiyor. Çünkü Türkiye deyince bir tarım ülkesi, bir hayvancılık ülkesi olarak düşünmemiz gerekiyor ki; zaten bu da doğru bir şeydir.”

”Ürünleri destekleyici programları yapmamız lazım”

Devletin öncelikle çiftçinin ürünlerini destekleyici programlar yapması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Hamdi Temel, sözlerini şöyle tamamladı:

”Pazara gittiğiniz zaman biraz böyle kurtlu olan işte elmayı tercih edin falan dediğimiz, aslında o kadar çok doğru bir şey ki; eğer o meyve sebze de kurt geçiyorsa aslında o organik demektir. Bu çok doğru bir terim. Yani biz devlet olarak öncelikle çiftçilerimizin bahçesinde kendi yetiştirmiş olduğu ürünleri destekleyici programları yapmamız lazım. Bakıyorsunuz çok güzel simetrik yapılı böyle meyve sebzeler var. Ama burada görüyorsunuz ki buraya hormon verdikçe vermişler. Şekil güzel ama içini açtığınız zaman ya da kokladığınız zaman ne tat var, ne koku var, hiçbir şey yok. Bir kere organik olmayan ürünleri kesinlikle alınmaması gerekir ki; eğer biz bu konuda duyarlı olursak eminim büyük çiftçi olan işiler de şunu diyecekler, ‘Ya demek ki artık halkımız bu noktada çok şuurlanmışlar, biz de şu kimyasal olan ürünleri, verdiğimiz gübreleri veya kimyasal ilaçları artık kullanmadan vazgeçelim.’ Alışveriş yaptık ama biz güvenemiyoruz. Bu dediğimiz çok renkli, çok simetrik, görüntüsü harika ama tadı falan çok kötü, güvenemediğimiz bir ürün olursa kesinlikle bunu yıkamalıyız. Önce bir yerde bekleyeceksiniz. Biraz sirke, hatta biraz bakın bir karbonatla, sadece sirke düz su yetmiyor, biraz karbonat da koymamız lazım ki içindeki mikroial temizlikler yapılsın. Artı meyvelerimizde aslında ben kabuk yenilmesi taraftarıyım ama eğer organik olmadığına inanıyor isek, güvenemiyorsak o meyvelerde mecburen o kabuklarını da soymamız gerekecek.”

Okumaya devam et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haberler

Yozgat’ta öğrenciler mikroplastiklerin zararları konusunda bilgilendirildi

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde, Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu tarafından “Görünmeyen Tehlike Mikroplastikler” konulu konferans düzenlendi.

Okulun çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen etkinlikte, Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel konuşmacı olarak yer aldı.

Temel, konferansta, çevre kirliliği ve mikroplastiklerin canlı yaşamına etkilerine ilişkin sunum yaptı.

Plastiklerin, günlük yaşamda yoğun şekilde kullanılması nedeniyle mikroplastik oluşumuna yol açtığını anlatan Temel, “Damarlarımızda dolaşan kanda bile artık mikroplastikler yer almakta. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, mikroplastiğe maruz kalan hayvanların depresyon benzeri belirtiler gösterdiği ve sinir sistemi iletişiminde bozulmalar yaşandığı gözlemlendi.” diye konuştu.

Temel, plastik kullanımının azaltılması gerektiğine dikkati çekerek, “Bez ve kağıt torbaların kullanılması, plastik ambalajlara alternatiflerin tercih edilmesi gerekiyor. Aksi halde mikroplastikler, tüm canlılar için ciddi bir tehdit oluşturmaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin çevre bilinciyle ilgili düşüncelerini paylaştığı programda, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Fatih Şahin, Prof. Dr. Temel’e plaket takdim etti.

Okumaya devam et

Haberler

Bozok’tan Muş’a bilim yolculuğu: Prof. Dr. Hamdi Temel

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Muş Alparslan Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen ve geleneksel hale gelen “Çay Bahane Sohbetleri” farklı alanlardan uzmanları konuk ediyor.

87’ncisi düzenlenen “Çay Bahane Sohbetleri” projesinin konuğu Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hamdi Temel oldu.

“Plastik Hayatlar ve Kanser” başlığı altında öz bilgiler paylaşan Prof. Dr. Hamdi Temel, katılımcıların soruları ışığında öneri ve görüşlerini de aktardı. Mikroplastiklerin çevrede pek çok alanda bulunduğun değişik örneklerle anlatan Temel, plastik kullanımının insan sağlığı üzerindeki etkilerinden bahsetti ve özellikle kanserle olan bağlantılarına dair bilgiler aktardı.

Dijital ortamlarda da yayınlanarak halkın faydalanmasına fırsat verilen sohbet programında akademisyenlerin yanı sıra Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican’da katıldı ve verdiği bilgiler için Prof. Dr. Temel’e teşekkür etti.

Okumaya devam et

Haberler

Muş Alparslan Üniversitesi “Genç Ar-Ge Söyleşileri” ile Akademisyenleri Liselilerle Buluşturdu

Yayınlanma

Tarih

Yazar

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörlüğünün konuğu olarak şehirde bulunan gönüllü akademisyenler, Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen “Genç Ar-Ge Söyleşileri” ile ziyaret ettikleri okullarda 11 Nisan 2025 Cuma günü liseli gençlerle bir araya geldiler.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kenan Yıldırım’ın koordinasyonunda İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhammet Kurulay, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rahmi Ünal ve Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hamdi Temel ile Prof. Dr. Mustafa Böyükata tarafından verilen eğitim semineri niteliğindeki buluşmalarda Muş Alparslan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Salih Özer, Doç. Dr. Bayram Arıcı ve Dr. Öğr. Üyesi Adem Şehitoğlu konuklara eşlik ettiler.

Muş Anadolu Lisesi’nde Prof. Dr. Muhammet Kurulay “Yapay Zeka ve Öğretime Etkileri”, Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Prof. Dr. Rahmi Ünal “Eklemeli İmalat Teknolojilerinin Sürdürülebilirlik Açısından Önemi“, Muş Fen Lisesi’nde Prof. Dr. Hamdi Temel “Plastik Hayatlar ve Kanser” ve Muş Selahattin Eyyubi İmam Hatip Lisesi’nde Prof. Dr. Mustafa Böyükata “Araştırarak Gelişen Bir Genç Olmak” başlığı etrafında çalışmaları ve deneyimleri ışığında bilgiler paylaştılar.

Etkileşimli bir yolla gerçekleştirilen söyleşilerde gençlerin geleceğe ilişkin yön belirlemede faydalarına olacak ve daha nitelikli bir kariyer yolculuğuna yönelmelerini teşvik edecek öneriler de aktarılıp öğrencilerin sorularına cevaplar verildi.

Öğrencilerin yanı sıra öğretmenlerin de ilgi gösterdikleri etkinliklerle ilgili düşüncelerini paylaşan Muş Anadolu Lisesi Müdürü Remzi Sayılğan, Muş Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Erhan Subaşı, Muş Fen Lisesi Müdürü Kasım Aktaş ve Muş Selahattin Eyyubi İmam Hatip Lisesi Müdürü Cahit Demirağ alanında yetkin öğretim üyelerini okullarında görmekten duydukları memnuniyeti ve öğrencilerin ilgilerinin kendileri için de sevindirici olduğunu ifade edip teşekkür ettiler.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kenan Yıldırım, üniversite olarak şehre yönelik çalışmalarda eğitim öğretim faaliyetlerine katkı vermeyi öncelediklerini belirtti.  Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican yönetim olarak yörede eğitimin her kademesinde iş birliğine açık durduklarını vurguladı ve hem ziyaret edilen okul yöneticilerine hem de davetlerine olumlu karşılık vererek söyleşi gerçekleştiren akademisyenlere teşekkür etti.

Okumaya devam et

Trendler

Prof. Dr. Hamdi Temel © 2020 Tüm hakları saklıdır. Site içerisindeki yazıların izinsiz ve kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır.

Toplam Ziyaretçi Sayısı

maksibet giriş maksibet film hd izle film izle film hd izle şutbet giriş şutbet oslobet giriş oslobet betmoris giriş betmoris elexusbet giriş favorislot elexusbet giriş